Rozpoznaj szkodnika - Tarczniki, Miseczniki, Wełnowce
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Rozpoznaj szkodnika - Tarczniki, Miseczniki, Wełnowce
Owady te występują głównie na dolnej stronie liści i na pędach. Przez większą część życia żerują w jednym miejscu. Do tej grupy szkodników zaliczają się tarczniki (pokryte płaską, owalną tarczką o średnicy od 1 do 2 mm), miseczniki (posiadają tarczkę brązową i wypukłą, trudną do usunięcia), oraz wełnowce (ich ciało pokrywa jasna wydzielina, przypominająca kłaczki wełny - fot. poniżej z lewej). Szczególnie korzystne warunki do rozwoju tych szkodników występują zimą w ogrzewanych mieszkaniach.
W uprawie domowej tarczki owadów należy usunąć za pomocą twardej szczoteczki lub patyka (fot. z prawej), a miejsca po ich żerowaniu posmarować mieszaniną wody z szarym mydłem lub płynem do mycia naczyń i denaturatem. Całą roślinę można spryskać preparatem Actelic 50EC, MOSPILAN 20SP,CONFIDOR 200SL.
W uprawie domowej tarczki owadów należy usunąć za pomocą twardej szczoteczki lub patyka (fot. z prawej), a miejsca po ich żerowaniu posmarować mieszaniną wody z szarym mydłem lub płynem do mycia naczyń i denaturatem. Całą roślinę można spryskać preparatem Actelic 50EC, MOSPILAN 20SP,CONFIDOR 200SL.
- Załączniki
-
- WeÂłnowce
- welnowce.jpg (5.39 KiB) Przejrzano 11669 razy
-
- miseczniki, tarczniki
- czerwce1.jpg (6.78 KiB) Przejrzano 11666 razy
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
dodam jeszcze, ze charakterystyczne dla tarcznikow jest to, ze liscie staja sie lepkie i wyglada to tak jakby roslina sie pociła.
polecam metode płyn (np.Ludwik) + denaturat, kilkukrotnie co jakis czas przemywac rosline. oczywiscie najpierw dokladnie cala rosline oczyscic i ogladnac najlepiej pod lupa, bo wystarczy zostawic jednego i za chwile znowu mamy pelno ogolnie moim zdaniem ciezko zwalczyc tarczniki
polecam metode płyn (np.Ludwik) + denaturat, kilkukrotnie co jakis czas przemywac rosline. oczywiscie najpierw dokladnie cala rosline oczyscic i ogladnac najlepiej pod lupa, bo wystarczy zostawic jednego i za chwile znowu mamy pelno ogolnie moim zdaniem ciezko zwalczyc tarczniki
A czy ten Ludwik+denaturat to jest skuteczne? Wczoraj zauważyłem na moich sadzonkach cytrusów, że mam tarczniki. Jak na razie zmywam je wodą. Czy to może pomóc?
Czy ktoś z Was stosował środek Basudin 600 EW? Kupiłem to ostatnio żeby pozbyć się gąsienicy z doniczki, czy na tarczniki też pomoże? (Na opakowaniu jest napisane: Środek przeciwko gąsienicom, mszycom, wciornastkom, pędrakom, drutowcom i innnym owadom szkodliwym")
Czy ktoś z Was stosował środek Basudin 600 EW? Kupiłem to ostatnio żeby pozbyć się gąsienicy z doniczki, czy na tarczniki też pomoże? (Na opakowaniu jest napisane: Środek przeciwko gąsienicom, mszycom, wciornastkom, pędrakom, drutowcom i innnym owadom szkodliwym")
Wojtek Łukaszewski
Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi Bolas. Tak, wiem jaka jest różnica. Czy Ci chodzi o to, że na środku jest napisane, że jest na gąsienice, a nie na dżdżownice? W dwóch sklepach (studio bonsai w Krakowie i w ogrodniczymu mnie w Łodzi) polecali mi ten środek. Poza tym zadziałał.
Wojtek Łukaszewski
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20