Stary jałowiec ze szkółki
Stary jałowiec ze szkółki
Wreszcie doczekałem sie mozliwości wklejania zdjęć :-D . Roślina, którą przedstawiam została zakupiona w szkółce za 20 zł. Stary jałowiec, którego nazwy gatunkowej nie znam, więc w tej dziedzinie również liczę na Waszą .. Od razu wpadł mi w oko ze względu na ciekawa formę i gęste rozgałęzienie, ale przyznam się szczerze, że kupiłem go bez żadnej koncepcji. Tradycyjnie proszę o wasze świeże spojrzenie i propozycje formowania.
- Załączniki
-
- mini-Obraz 002.jpg (63.91 KiB) Przejrzano 4296 razy
-
- mini-Obraz 003.jpg (65.1 KiB) Przejrzano 4296 razy
-
- mini-Obraz 005.jpg (68 KiB) Przejrzano 4296 razy
-
- mini-Obraz 006.jpg (67.82 KiB) Przejrzano 4296 razy
-
- mini-Obraz 007.jpg (66.09 KiB) Przejrzano 4296 razy
- AdamJonas
- 20
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Powiem tak - jałowiec nie jest prosty... jest nawet bardzo trudny (przynajmniej ogłądając go na zdjęciu). Dużo długich gałązek z zielenią daleko od pnia
. Na pewno stanowi wyzwanie.
Poniżej jest moja dosyć dowolna interpretacja tego drzewka. WOGÓLE nie wiem czy jest możliwa (zieleń), ale mam nadzieję, że może Ci w jakiś sposób pomóc
. Jak widzisz, wyobraziłem sobie obszerne shari i 1, góra 2 "żyły". Oczywiście do takiego czegoś dochodzi nie od razu!
Uwzględniłem tylko boczne gałązki+chmurki, aby nie zasłaniać całości :D

Poniżej jest moja dosyć dowolna interpretacja tego drzewka. WOGÓLE nie wiem czy jest możliwa (zieleń), ale mam nadzieję, że może Ci w jakiś sposób pomóc

Uwzględniłem tylko boczne gałązki+chmurki, aby nie zasłaniać całości :D
- Załączniki
-
- Obraz 006 prop1.JPG (67.11 KiB) Przejrzano 4281 razy
Adam Cieślik
Dziś dokonałem dalszych cięć. Oczyściłem roslinę z gałązek nie rokujących na przyszłość, tzn. mało zieleni, suche igły itp. Zostały tak naprawdę dwie istotne gałęzie, które mają "kitę" zieleni na końcu. Zostawiłem jeszcze dwie słabsze w nadzieji, że mogą uzupełnić resztę kompozycji. Wyłonił się jako taki zarys jałowca. Jakie jest tym razem Wasze zdanie? Ja osobiście widzę taką formę (na poniższym virtualu), jest jeszcze koncepcja, którą zainspirował mnie qci Jego jałowcem wygiętym w S.
- Załączniki
-
- mini-Obraz 018.jpg (60.19 KiB) Przejrzano 4219 razy
-
- mini-Obraz 017.jpg (46.22 KiB) Przejrzano 4219 razy
-
- mini-propo.jpg (28.4 KiB) Przejrzano 4219 razy