"puch" mszyce ?
"puch" mszyce ?
Witam!!
Mojego buka nawiedziły nowe potwory
w zbliżeniu wyglądalją jak mszyce ale... mają ogromny (jak na ich roziar - około 1-2 mm dł.) śnieżno biały "pióropusz" - ogólnie wyglądają jak żywe "kawałeczki" puchu lub też pozostałości po kwitnieniu innych roślin...
żerują wydaje się na nowych jeszcze nie rozwiniętych liściach a gromadzą się na spodniej części liści i łodyg tuż poniżej w/w.
Spryskałem je dziś środkiem na mszyce i o efektach niezwłocznie powiadomię - ale jak ktoś się spotkał z takimi robalami to proszę o poradę... zdjęcia na razie nie mogę zamieścic
ps. wydaje mi się że zostawiają charakterystyczną dla mszyc lepkią wydzielinę ale ze względu na upał nawet ta wydzielina przypominała bardziej kryształki niż cokolwiek innego...
Mojego buka nawiedziły nowe potwory
w zbliżeniu wyglądalją jak mszyce ale... mają ogromny (jak na ich roziar - około 1-2 mm dł.) śnieżno biały "pióropusz" - ogólnie wyglądają jak żywe "kawałeczki" puchu lub też pozostałości po kwitnieniu innych roślin...
żerują wydaje się na nowych jeszcze nie rozwiniętych liściach a gromadzą się na spodniej części liści i łodyg tuż poniżej w/w.
Spryskałem je dziś środkiem na mszyce i o efektach niezwłocznie powiadomię - ale jak ktoś się spotkał z takimi robalami to proszę o poradę... zdjęcia na razie nie mogę zamieścic
ps. wydaje mi się że zostawiają charakterystyczną dla mszyc lepkią wydzielinę ale ze względu na upał nawet ta wydzielina przypominała bardziej kryształki niż cokolwiek innego...
Pozdrawiam
Marcin Szymanek
Marcin Szymanek
to nie są wełnowce. To zdobniczka bukowa, rodzaj mszycy, występuje głównie na bukach (jak sama nazwa wskazuje). Radzę szybko spryskać, to cholerstwo rozprzestrzenia się błyskawicznie. Walcze z tym każdego sezonu, w zeszłym roku zaatakowała o tej samej porze.
Zastosuj Mospilan 20 SP lub Confidor 200SL, może być również Bayer Decis.
Szymon
Zastosuj Mospilan 20 SP lub Confidor 200SL, może być również Bayer Decis.
Szymon
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
A tak te cholerstwo wyglada na mojej sosnie. Masakrycznie sosenka wyglada ale tego badziewia znalazłem tylko kilka sztuk wiec czym predzej sadze po oprysk.
Rosline dostałem za free w szkólce wiec nie wybrzydzałem ale przyprowadziłem to badziewie do domu i mam nadzieje ze jeszcze sie nie przeniosło :D
Rosline dostałem za free w szkólce wiec nie wybrzydzałem ale przyprowadziłem to badziewie do domu i mam nadzieje ze jeszcze sie nie przeniosło :D
- Załączniki
-
- IMG_0071.JPG (48.69 KiB) Przejrzano 10207 razy
-
- IMG_0069.JPG (40.95 KiB) Przejrzano 10212 razy
-
- IMG_0067.JPG (47.84 KiB) Przejrzano 10207 razy
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
Witam
Miałem na swojej sośnie dokładnie to samo co Bolas, wygladało to identycznie jak na jego zdjęciu, ponieważ nie miałem nic pod ręką użyłem silnego strumienia wody z węża ogrodowego i wszystko spłukałem. Myślałem że po kilku dniach znów się pojawi i będę musiał zastosować jakąś chemię ale sosna jest czysta Już długi czas.
Było to może trochę "nieprofesjonalne" podejście ale u mnie skuteczne
Pozdrawiam
Ryczard
Miałem na swojej sośnie dokładnie to samo co Bolas, wygladało to identycznie jak na jego zdjęciu, ponieważ nie miałem nic pod ręką użyłem silnego strumienia wody z węża ogrodowego i wszystko spłukałem. Myślałem że po kilku dniach znów się pojawi i będę musiał zastosować jakąś chemię ale sosna jest czysta Już długi czas.
Było to może trochę "nieprofesjonalne" podejście ale u mnie skuteczne
Pozdrawiam
Ryczard
Pozdrawiam
Rysiek
Rysiek