Kiedy okład powietrzny na grabie?
- Sentinel
- 19
- Imie i nazwisko: Bartosz K
- Województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Kiedy okład powietrzny na grabie?
Właśnie nabyłem pięknego graba. Jego gałązki zaczynają się jednak wysoko i planuję założyć okład powietrzny. Nigdy tego nie robiłem więc proszę o rady.
1. Planuję poczekać rok, żeby się przyjął bo wsadziłem go dopiero co. Czy okład stosować na przyszłą wiosnę, przed otwarciem się pąków, czy w innym terminie?
2. Czym owinąć okorowane miejsce? Mchem, rafią, czy po prostu doniczkę umieszczoną na gałęzi wypełnić ziemią?
Pozdrawiam
Bartek
1. Planuję poczekać rok, żeby się przyjął bo wsadziłem go dopiero co. Czy okład stosować na przyszłą wiosnę, przed otwarciem się pąków, czy w innym terminie?
2. Czym owinąć okorowane miejsce? Mchem, rafią, czy po prostu doniczkę umieszczoną na gałęzi wypełnić ziemią?
Pozdrawiam
Bartek
Pozdrawiam
Bartek
Bartek
- Sentinel
- 19
- Imie i nazwisko: Bartosz K
- Kontakt:
Na fotce zaznaczyłem docelowe położenie pojemnika i ogólny kształt korony, więc i linie cięcia. (Ciąć gałązki zamierzam we wrześniu). Oczywiście do okładu użyję mniejszej doniczki
Ponawiam więc pytanka z początku tematu.
PS. Uwierzycie, że drzewko kupiłem w centrum ogrodniczym za 4 zł?
Ponawiam więc pytanka z początku tematu.
PS. Uwierzycie, że drzewko kupiłem w centrum ogrodniczym za 4 zł?
- Załączniki
-
- PICT4591.JPG (26.04 KiB) Przejrzano 11380 razy
Pozdrawiam
Bartek
Bartek
oczywiscie, tylko pytanie jaki ma to sens. Czy nie lepiej byłoby posadzić to drzewo do gruntu i pozwolić mu rosnąć przez kilka lat? Uzyskałbyś grubszy pień, wysokość nie gra roli. Graby świetnie znoszą cięcie pnia na odpowiedniej wysokości. Robiąc odkład opóĽnisz wszystko o co najmniej 2 lata, a przecież lepiej kupić drugi egzemplarz, skoro kosztował cię zaledwie 4 zł.
- AdamJonas
- 20
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Szczerze mówiąc też uważam, że ten odkład jest bez sensu. Co innego jakbyś miał jakąś drogą, juz dojrzałą roślinę.
Na Twoim miejscu obciąłbym gałęzie jak zaznaczyłeś oraz zadrutował pieniek póki jest cienki i giętki. Nadaj mu jakąś ciekawą dynamiczną formę. Powyginaj go, ale w różnych kierunkach, tak aby patrząc z góry zawierał się nie w 1, ale w 2 wymiarach ...jeśli wiesz o co mi chodzi.
Jesienią lub na wiosnę wsadziłbym go w grunt, po zdjęciu drutu.
Na Twoim miejscu obciąłbym gałęzie jak zaznaczyłeś oraz zadrutował pieniek póki jest cienki i giętki. Nadaj mu jakąś ciekawą dynamiczną formę. Powyginaj go, ale w różnych kierunkach, tak aby patrząc z góry zawierał się nie w 1, ale w 2 wymiarach ...jeśli wiesz o co mi chodzi.
Jesienią lub na wiosnę wsadziłbym go w grunt, po zdjęciu drutu.
Adam Cieślik
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.