CoÅ› nie tak
CoÅ› nie tak
Dzisiaj zauwazyłem jakiś syf na moim buku.
Domyślam się że moze to być jakiś grzyb, ale nie jestem zbyt rozeznany w chorobach, dlatego proszę o . :-D
Domyślam się że moze to być jakiś grzyb, ale nie jestem zbyt rozeznany w chorobach, dlatego proszę o . :-D
- Załączniki
-
- IMG_0005.jpg (19.53 KiB) Przejrzano 6475 razy
-
- IMG_0006.jpg (23.43 KiB) Przejrzano 6475 razy
-
- IMG_0007.jpg (20.44 KiB) Przejrzano 6475 razy
Wczoraj jechałem sobie do lasu , na małych bukach widziałem podobne "odmrożenia" . Dzisiaj odwiedziłem moja mini "szkółkę" u Babci i niestety ... to samo albo jeszcze gorzej na wykopanych w tym roku grabach i buku , na klonach mniej ( nawet końcówki co niektórych pędów trochę pozasychane ) modrzewik też jakby lekko odmrożony , a tak cieszyłem sie że wszystkie yamadori się poprzyjmowały . Brak objawów mrozów na jałowcach sośnie i dębie (który jak zwykle najpóĽniej ruszył i chwała mu za to ) . W tym roku przymrozki złapały moje drzewka kiedy miały już spore liście , jak na razie najlepiej rosną klony polne (chociaz w zeszłym roku miały marne przyrosty , bo wiadomo ... pierwszy rok po wykopaniu ) .
Jat też stawiam na to że są to odmrożenia. Młode liście są bardzo podatne na zmiany warunków pogodowych takie jak przymrozki, zbyt silne nasłonecznienie, lub wiatr. Miałem podobny problem z młodym bukiem na działce tylko u mnie miał duży wpływ na to wiatr. Liście obijały się o gałezie co spowodowało ich uschnięcie.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek