Kolejny jałowiec !
Kolejny jałowiec !
Cześc :-D chciałem przedstawic Wam kolejneego jałowca ! ( Moje ulubione drzewka). Po przycieciu gałązek wziąłem sie za drutowanie. I o to rezultat.??? Tylko mam mały dylemat wydaje mi sie ze jest za wysoki ! , co stwarza wizerunek mało zgrabnego drzewka. Wierzchołek też bym zmienił! ale nie mam pomysłu. Myśle jeszce nad wygięciem pnia ?.Mam pytanie czy uważacie ze tą gałazkę w dolnej cześci zaznaczoną czerwoną strzałka rosnącą ku patrzącemu mozna usunąc!!! jak myslicie?. Może ktoś z Was wie jaki to jałowiec....zamieszczam zblizenie gałązki ( w szkółce drzew nikt nie wiedział)
- Załączniki
-
- jaÂłowiec6.jpg (27.05 KiB) Przejrzano 11059 razy
-
- jaÂłowiec5.jpg (24.89 KiB) Przejrzano 11059 razy
-
- jaÂłowiec4.jpg (63.3 KiB) Przejrzano 11059 razy
-
- jaÂłowiec2.jpg (35.4 KiB) Przejrzano 11059 razy
-
- jaÂłowiec.jpg (24.31 KiB) Przejrzano 11059 razy
Marcin
Dolny ÂślÂąsk - GłogĂłw
Dolny ÂślÂąsk - GłogĂłw
Materiał bardzo dobry , z deczka za wysoki , ale nie ma problemu .
1 pytanie :
-dlaczego go nie wygiołeś ( pnia ?? ) tak ładnie się zaczyna , a tu nagle pień prosty jak sztacheta . Przede wszystkim powyginaj ładnie pień ( chociaż lekko ) a gałęzie ustaw po zewnętrznych stronach załamań . Taki prosty i wysoki wyglada naprwdę dziwnie .
1 pytanie :
-dlaczego go nie wygiołeś ( pnia ?? ) tak ładnie się zaczyna , a tu nagle pień prosty jak sztacheta . Przede wszystkim powyginaj ładnie pień ( chociaż lekko ) a gałęzie ustaw po zewnętrznych stronach załamań . Taki prosty i wysoki wyglada naprwdę dziwnie .
-
- 20
Kilka rad: przy takich formach, odstępy między gałęziami powinny się zmniejszać się wraz z wysokością na pniu, podobnie z grubością- najgrubsze na dole najcieńsze u góry. Nie mylić z pierwszą gałęzią i pierwszą główną gałęzią, która wcale nie musi być na samym dole. Rozpoczynając formowanie podstawową sprawą jest wyznaczenie skali drzewka! W tym wypadku roślina albo jest za wysoka, albo ma za nisko gałęzie. Nie wiem czy dobrze się wyraziłem, ale jeden z tych zabiegów <font color="#FF0000">napewno //ort</font> ją polepszy. Osobiście wybrałbym wariant ze zmianą wysokości. Gałęzie poukładaj we wszystkie strony (3D), nie tylko w prawo lub lewo. Na początku będzie wyglądało to dziwnie, ale gdy się rozrosną drzewko sporo zyska. Ułożenie pnia to już indywidualna sprawa. Wierzchołek powinien jednak pochylać się lekko do przodu i w stronę pierwszej głównej gałęzi.
Skoro dzis tyle tematów z jałowcami to przedstawiam ostatnie zdjecie mojego jałowca .Na pierwszy rzut nie widac duzej zmiany, ponieważ skróciłem go ale parę cm , a pień wygiąłem delikatnie tak jak mi pozwoliły na to gałązki. Teraz czas aby odpoczął i niech rosnie dalej. Acha ta gałazka na wierzchołku z lewej strony bedzie skierowana w dół a cały wierzchołek pochylony delikatnie do przodu i jak to powiedział Grzegorz do pierwszej głównej gałęzi . :-D
- Załączniki
-
- JaÂłowiec.jpg (29.55 KiB) Przejrzano 10847 razy
Marcin
Dolny ÂślÂąsk - GłogĂłw
Dolny ÂślÂąsk - GłogĂłw
Minął jakis czas Jałowiec ma sie dobrze stał cale lato na działce?wiec przedstawiam Wam kolejne zdjecie mojego jałowca .Dolne gałazki zostały zadrutowane .Jeszcze pozostało wygiecie pnia i do odpowiedniej doniczki !
- Załączniki
-
- jaÂłowiec.jpg (28.48 KiB) Przejrzano 10358 razy
Marcin
Dolny ÂślÂąsk - GłogĂłw
Dolny ÂślÂąsk - GłogĂłw