Kłopoty

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
smerfetka

Kłopoty

Post autor: smerfetka »

Mam problem z azalią... Niedawną ją kupiłam... ma ona piękne kwiaty... 8) liście z wyglądu są zdrowe i silne.... Roślina jest mocno podlewana, ale nie zalewana wodą (staram sie utrzymywać wilgotną powierzchnię ziemii)... Jednak mimo dobrych (według mnie) warunków od byle dotknięcia odpadają listki... :cry: co można na to poradzić...
Eva

Post autor: Eva »

W jakiej temperaturze trzymasz tą azalię?
Bo jak na mój gust może mieć po prostu za ciepło.
smerfetka

Roślina jest trzymana w temp. ok 22 stopni....
Awatar użytkownika
IwonaF
Answers: 0
20
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

Ja raczej wskazywałabym na przemarznięcie bądĽ zbyt obfite podlewanie bądĽ małą ilość światła. Dobrze by było gdybyś opisała warunki w jakich stoi drzewko i wrzuciła jego zdjęcie.
smerfetka

Zdjęcia niewrzuce bo tata zabrał mi aparat do Anglii... azalia ma staniwisko w pewnej odległości od okna, ale jest to miejsce nawet jasne... powietrze w pokoju jest wilgotne, a roślina obficie podlewana do podstawki (azalia jest w zwykłej doniczce, takiej w jakiej sie kupuje zazwyczaj kwiatki, następnie wsadzona w osłonke z dziurkami, a dopiero póżniej jest podstawka...) co pare dni podlewam również powierzchnie ziemii, żeby nie powstała skorupa
Awatar użytkownika
IwonaF
20
Kontakt:

Azalka powinna stać na oknie, najlepiej zachodnim. Moja stoi nad kaloryferem i jakoś nic z nią się nie dzieje :) Podlewaj azalkę z góry tylko wtedy gdy ziemia będzie lekko sucha. Podlewając ją do podstawki powodujesz, że korzenie rośliny są cąły czas w wodzie więc nic dziwnego, że opadają jej listki.
Czy Twoja azalka jest podobna do tej, czy też ma dłuższe, węższe i bardziej miękkie listki?

Obrazek
smerfetka

Listki są ciemniejsze, oraz wyglądają na bardziej płaskie.... poza tym są one mniej błyszczące
Awatar użytkownika
IwonaF
20
Kontakt:

Takie?
Obrazek
smerfetka

Ta azalia już bardziej przypomina moją (z liści)... postanowiłam roślinkę lekko przesuszyć...Acha podkreślam że listki moje azali niesą błyszczące...
ODPOWIEDZ