Mój Jałowiec Chiński! :) (zdjęcia)
Mój Jałowiec Chiński! :) (zdjęcia)
witam,
pozwolilem sobie zalozyc nowy temat. zamieszczam kilka fotek mojego jałowca
prosze o jakies porady co do mojego drzewka mniej wiecej mam jakis pomysl ,ale jesstem początkujący wiec chcialbym znac wasze zdanie , jakbyscie mogli zaznaczyc które gałązki usunąc ,już pierwsze kroki podjelem co do cięcia...ale to tylko kilka malutkich galązek .
pozwolilem sobie zalozyc nowy temat. zamieszczam kilka fotek mojego jałowca
prosze o jakies porady co do mojego drzewka mniej wiecej mam jakis pomysl ,ale jesstem początkujący wiec chcialbym znac wasze zdanie , jakbyscie mogli zaznaczyc które gałązki usunąc ,już pierwsze kroki podjelem co do cięcia...ale to tylko kilka malutkich galązek .
Forma półkaskady występuje w naturze na stromym zboczu.
Podczas kształtowania półkaskady najniżej leżąca gałąĽ nie powinna sięgać poniżej dolnego brzegu misy; donicy; skorupy.
Pojemniki docelowe do tej formy to średnio wysokie okrągłe, kwadratowe, lub sześcikątne.
Ale dla chcącego nic ...
Może Cię to zainspiruje
Podczas kształtowania półkaskady najniżej leżąca gałąĽ nie powinna sięgać poniżej dolnego brzegu misy; donicy; skorupy.
Pojemniki docelowe do tej formy to średnio wysokie okrągłe, kwadratowe, lub sześcikątne.
Ale dla chcącego nic ...
Może Cię to zainspiruje
- Załączniki
-
- Formowane najprawdopodobnie przez P. Marka GajdĂŞ
- Pó³kaskada_1.jpg (19.33 KiB) Przejrzano 10453 razy
Bonsaiœci ca³ego œwiata ³¹czcie siê
Pozdrawiam!
Robert Kotyra
Pozdrawiam!
Robert Kotyra
Gohan ja swoje pierwsze drzewko formowałem sam bez niczyjej ., i jakoś poszło. Dziś gdy już nabrałem wiecej wprawy w bonsai doskonale je i staje się coraz lepsze.
Wydaje mi się że też możesz coś zrobić od siebie. W końcu nie jest to jakiś wyjątkowy niepowtarzalny materiał, i nawet gdy coś zepsujesz ( z zepsuć tu coś jest wyjątkowo trudno ) to nic się nie stanie. :-D Pooglądaj jeszcze fotki z kaskadami i pomyśl jak chcesz aby twoje drzewko wyglądało w przyszłości. Postaraj się je tak uformowac.
Wydaje mi się że też możesz coś zrobić od siebie. W końcu nie jest to jakiś wyjątkowy niepowtarzalny materiał, i nawet gdy coś zepsujesz ( z zepsuć tu coś jest wyjątkowo trudno ) to nic się nie stanie. :-D Pooglądaj jeszcze fotki z kaskadami i pomyśl jak chcesz aby twoje drzewko wyglądało w przyszłości. Postaraj się je tak uformowac.
Polecam dobry artykół, naszego kolegi Grzegorzabonsai o półkaskadzie, chmurkach i jałowcach!
http://www.bonsai.ln.pl/index.php?id=15
Miłej lektury!
http://www.bonsai.ln.pl/index.php?id=15
Miłej lektury!
Bonsaiœci ca³ego œwiata ³¹czcie siê
Pozdrawiam!
Robert Kotyra
Pozdrawiam!
Robert Kotyra
a o to ten sam jalowiec po częściowym cięciu ... Bolas juz powiedzial co o nim myśli :-D czekam na wasze opinie moze jakis virtual ? wiem ze jest beznadziejny
Ostatnio zmieniony 02 lip 2005, 09:40 przez Gohan, łącznie zmieniany 1 raz.
Moim zdaniem aby półkaskada była ładna w tym przypadku należy bezwzględnie zmienić geometrię pierwszej części pnia.
Docelowo powinna przypominać wykres odwróconego rozkładu chi-kwadrat, a nie funkcję logarytmiczną jak to jest teraz. Nie wiem jak to inaczej opisać. Obiecuję przygotować wirtual, ale dopiero po weekendzie będę miał czas.
Docelowo powinna przypominać wykres odwróconego rozkładu chi-kwadrat, a nie funkcję logarytmiczną jak to jest teraz. Nie wiem jak to inaczej opisać. Obiecuję przygotować wirtual, ale dopiero po weekendzie będę miał czas.
Pozdrawiam,
Adrian
Adrian
Jestem podobnego zdania co Adek , ważne jest to co napisał :
Poszukaj różnych zdięć na necie , przyglądaj się , na pewno coś wymyślisz , materiał nie jest jakiś szczególny , ale uczyć się na nim można
P.S. Większego zdięcia nie miałeś :twisted:
Własnie pomysłu ... Ci zabrakło , wygląda jak tysiące innych jałowców w szkółkach .zaczecie jakiegos formowania według Twojego pomysłu ..
Poszukaj różnych zdięć na necie , przyglądaj się , na pewno coś wymyślisz , materiał nie jest jakiś szczególny , ale uczyć się na nim można
P.S. Większego zdięcia nie miałeś :twisted: