Wady i zalety drzewek
- Jacob_sSs
- 9
- Imie i nazwisko: Kuba S
- Województwo: lódzkie
Wady i zalety drzewek
Jako że wiele osób dopiero zaczyna przygodę z bonsai, prosiłbym o opisanie podstawowych wad i zalet bonsai np. zbyt długi pień, zwężanie pnia ku dołowi, a zalety Równomiernie ułożone korzenie, czy umiejętne shari. Myślę, że zaoszczędzi to mi, jak i innym wiele złości i problemów. Proszę o to dlatego, bo nie mogę udać się na warsztaty, a nic nie osiągnę nie znając tych rzeczy, a w książkach nie jest to napisane wprost, ale opisane skomplikowanie i ciężko do zrozumienia.
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
I trzeba by było napisać kolejną książkę o tym jak ktoś rozumie coś pod danym pojęciem - co pewnie spowodowałoby koleją dyskusję i rozkminianie tak prostych rzeczy. Jeżeli w bonsai - jako sztuce "perfekcyjnej" masz dążyć do tego by roślina była wyidealizowana i są określone pewne ścisłe kanony to niestety trzeba się ich trzymać. Materiał na przyszłe bonsai - bo pewnie o to pytasz ma jak najbardziej pasować do określonych stylów bonsai (kanonów). Jeżeli materiał odbiega i to znacznie to jako początkujący powinieneś omijać go szerokim łukiem bo tak jak już napisał jeden z użytkowników zajmie długie lata by wyprowadzić go do formy bonsai a na to jak sam w swoim poście zauważyłeś nie jesteś gotowy bo nie posiadasz wiedzy która ci na to pozwoli - niestety taki rodzaj wiedzy zdobywa się wyłącznie na warsztatach czy spotkaniach z ludźmi którzy mają większe doświadczenie. Nie znam nikogo kto by się nauczył tej pięknej sztuki z książek bez praktyki.
Możesz się oburzać ale to tak jakbyś wpadł z muralem do kaplicy sykstyńskiej - niby obie to sztuka "naścienna" ale jakoś do siebie nie pasują.
Możesz się oburzać ale to tak jakbyś wpadł z muralem do kaplicy sykstyńskiej - niby obie to sztuka "naścienna" ale jakoś do siebie nie pasują.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Jacob_sSs
- 9
Niestety ma pan rację , ale na pewno są jakieś normy, które można opisać w kilku postach. Do reszty postaram się sam dojść, lecz jeśli miałbym kiedyś iść na warsztaty, to wolałbym mieć choć tą podstawową wiedzę.
Nadal proszę o określenie kilku norm i zasad, o których dowiedzieliście się z książek lub z doświadczenia. [-o<
Nadal proszę o określenie kilku norm i zasad, o których dowiedzieliście się z książek lub z doświadczenia. [-o<
- Bolas
- 20
- Kontakt:
Poszukaj na forach i w googlach historii drzewek. Można tam często zobaczyć jak wykorzystuje się predyspozycje roślin które już częściowo przygotowała natura i na ile daje radę wyciągnąć z rośliny człowiek. Jak w kolejnych latach rozwija się roślina i jak uzyskuje się np. ramifikację gałęzi.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 8
- Imie i nazwisko: Marty Na
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Nie mogę znaleźć podobnego tematu a chciałabym się dowiedzieć czy jakieś gatunki są szkodliwe dla kotów?
Moja kicia lubi podgryzać wszystko co jest w doniczkach i martwię się, że coś może się jej stać.
Moja kicia lubi podgryzać wszystko co jest w doniczkach i martwię się, że coś może się jej stać.
- Jacob_sSs
- 9
Myślę, ze bardziej szkodliwe to będzie dla drzewek ;) a co do zalet i wad drzewek, to za jakiś czas napisz komentarz, w którym odpowiem na zadane kiedyś przeze mnie pytanie.
- Bolas
- 20
- Kontakt:
Nie znalazłeś nic w google? Na forum Polskiej Asocjacji Bonsai w wyszukiwarce wpisz "historia" w googlach "bonsai progress" "bonsai before after"
Martyno jak poznasz wartość bonsai to jak go kot uszkodzi to ty będziesz największym zagrożeniem dla kota
Martyno jak poznasz wartość bonsai to jak go kot uszkodzi to ty będziesz największym zagrożeniem dla kota
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk