Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam, mam oto taki okaz Czy można już ten modrzew przesadzać do niskiej doniczki i przycinać czy trzeba czekać jeszcze aż urośnie? Z góry dzięki za odpowiedzi.
wkopac do ziemie na nastepne kilka dlugich lat i niech rosnie! co ty z niego chcesz robic? on nawet nie jest grubosci ołowka, po co w ogoel chcesz go ciac? poczytaj troche.
piotrwent pisze:wkopac do ziemie na nastepne kilka dlugich lat i niech rosnie! co ty z niego chcesz robic? on nawet nie jest grubosci ołowka, po co w ogoel chcesz go ciac? poczytaj troche.
nie wprowadzj ludzi w błąd jeśli ma chęć może zacząć zabawę ze stylem literackim jednak drzewko do większej donicy za rok będziesz musiał obciąć ja o połowę za około 2-3 lata możesz przesadzić do płaskiej donicy
człowieku wiesz jak bedzie wygladal modrzew patyk taki jak teraz nawet po jednym sezonie, w stylu literackim w pelni sezonu czyli z iglami wielkosci igly do szycia? dwa obcia za sezon o polowe? chyba nei wiesz jak przybiera modrzew przez rok na grubosci w donicy, bo donice ma teraz odpowiednia jak juz am zostac w donicy wielkosc jest ok.oczywiscie mozna i tak ale pytanie czym dla ciebie jest dobry material i wartosciowy material bonsai, powodzenia kazdemu podoba sie inne bonsai i kazdy dazy do innego dla mnie modrzew musi miec przynajmniej solidny pien i w miare dobrze zramifikowana korone a tego nei da sie zrobic przez taki okres, ale powodzenia!!
Koledzy proporcje to nie wszystko. Roślina nie musi mieć grubej podstawy (wspomniany styl literacki) ale zawsze będzie widać że to młoda roślina a żeby modrzew wytworzył korę potrzeba min 10lat. Więc albo będziemy się oszukiwać i bujać w obłokach albo zaczniemy temat na poważnie. Oczywiście każdy grafficiarz zaczyna od projektu na papierze ale przeniesienie go na ścianę wiąże się z nie lada wyzwaniem.