kosodrzewina(Pinus mugo)
- Bakus
- 14
- Imie i nazwisko: Mariusz
- Województwo: pomorskie
kosodrzewina(Pinus mugo)
Witam zastanawiam się czy kosodrzewina(Pinus mugo) nadaje się na styl literacki .. ??
Zdjęcia dodam jeśli potrzeba pisac
Zdjęcia dodam jeśli potrzeba pisac
-
- 17
- Imie i nazwisko: Lukasz Slominski
- Województwo: wielkopolskie
Witam.Moim zdaniem nadaje się bardzo dobrze nawet do stosunkowo małych drzewek ze względu na krótkie igły.Wszytko zależny od ruchu pnia i inspiracji jaka sobie wyznaczyłeś.Wrzuć foty pewno ktoś ci pomoże.Pozdrawiam
We have only 35 chambers ther is no 36.
J know that both i want creat new chamber
- natural fine
- 15
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
Mariuszu , gatunek nie definiuje stylu. Tylko historia zapisana na drzewie.
-
- 17
- Imie i nazwisko: Lukasz Slominski
- Województwo: wielkopolskie
Kiepski materiał,nie posiada żadnych predyspozycji na drzewko bonsai.Jak się zdecydujesz czeka cie sporo lat przybliżania zieleni i nie wiadomo czy coś z tego będzie.Nie wiem czy warto.
We have only 35 chambers ther is no 36.
- natural fine
- 15
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
A moim zdaniem to dobre drzewko do nauki.
Zapomnij o stylu , naucz sie utrzymywac je przy zyciu , zapewnij optymalne warunki rozwoju.
Zdobywaj wiedze zarowno od innych na warsztatach jak i z ksiazek (botanika , dendrologia , fizjologia roslin.. gleboznawstwo)
Czytaj o Sosnach.. szukaj a znajdziesz.
Powodzenia !
Zapomnij o stylu , naucz sie utrzymywac je przy zyciu , zapewnij optymalne warunki rozwoju.
Zdobywaj wiedze zarowno od innych na warsztatach jak i z ksiazek (botanika , dendrologia , fizjologia roslin.. gleboznawstwo)
Czytaj o Sosnach.. szukaj a znajdziesz.
Powodzenia !
- Squanto
- 14
- Imie i nazwisko: Bernard
- Województwo: podlaskie
Witam,
Temat dotyczy Pinus mugo więc się podpinam. Znalazłem o pobliskim ogrodniczym piękny okaz z predyspozycjami na bonsai i gdyby był taniutki to bym wzią go bez zastanowienia nawet w celach 'badawczych' ale, że cena jest (295zł) więc wolał bym wiedzieć że dobrze lokuję fundusze, a więc :
-Sosenka jest odmiany "winter gold" (żółknie na jesień -zimę)- jeszcze nie widziałem z takiej bonsai
- Jest szczepiona (ślady po szczepieniu niewidoczne -przynajmniej ja nie widziałem, ale mam wrażenie, że kiedyś czytałem, że taka się nie nadaje)
Więc moje pytanie - czy ta zabawa ma sens?
Temat dotyczy Pinus mugo więc się podpinam. Znalazłem o pobliskim ogrodniczym piękny okaz z predyspozycjami na bonsai i gdyby był taniutki to bym wzią go bez zastanowienia nawet w celach 'badawczych' ale, że cena jest (295zł) więc wolał bym wiedzieć że dobrze lokuję fundusze, a więc :
-Sosenka jest odmiany "winter gold" (żółknie na jesień -zimę)- jeszcze nie widziałem z takiej bonsai
- Jest szczepiona (ślady po szczepieniu niewidoczne -przynajmniej ja nie widziałem, ale mam wrażenie, że kiedyś czytałem, że taka się nie nadaje)
Więc moje pytanie - czy ta zabawa ma sens?
Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy.
Miś Yogi
Miś Yogi
- Squanto
- 14
- Imie i nazwisko: Bernard
- Województwo: podlaskie
Dziękuję za odpowiedź ale widzę że zostałem błędnie zrozumiany.Moja winaHerpestes pisze:O to musisz zapytac sam siebie.
Nie oczekuję odpowiedzi "Tak kupuj śmiało" lub "Nie nie kupuj, nie warto" itp. Wolał bym raczej poznać zdanie w kwestii uprawy jako bonsai odmian "nienaturalnych", krzyżówek lub genetycznych mutantów, które potrzebują szczepień żeby mogły normalnie rosnąć.
Szukam również zdania na temat gatunków szczepionych jako bonsai bo np; bardzo chciałbym mieć w kolekcji sosnę drobnokwiatową ale jak już znalazłem taką w ogrodniczym to się okazało że szczepiona a na pytanie czy wszystkie jakie mają są szczepione sprzedawca z dumą dopowiada że tak.
Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy.
Miś Yogi
Miś Yogi
Cześć.
Szczepienia są powszechnie stosowane w bonsai z tego co widziałem. Wklej fotki Twojej sosny to może Ci ktoś podpowie czy jest warta swojej ceny. Pozdrawiam
Szczepienia są powszechnie stosowane w bonsai z tego co widziałem. Wklej fotki Twojej sosny to może Ci ktoś podpowie czy jest warta swojej ceny. Pozdrawiam