Uratowane Bukszpany
-
- 15
- Imie i nazwisko: Jolanta Leszko
- Województwo: wielkopolskie
Uratowane Bukszpany
Witam pierwszy raz zabieram głos , mam do przedstawiania bukszpany ok. 15 letnie rosnące w szpalerze o wys. 1,2 - 1,5m. które miały były zostać wyrzucone na wysypisko z powodu zmiany charakteru ogrodu , ale przed tym zanim trafiły do kontenera zostały dość mocno przycięte po czym po rozmowie z wykonawcą trafiły do mnie .Zdaję sobie sprawę iż , aby rośliny nabrały odpowiednich kształtów miną jakieś 4 lata ale wydaje mi się że warto nad nimi popracować . Część po przycięciu systemu korzeniowego dostało się do plastikowych donic , reszta znalazła swoje tymczasowe miejsca w ogrodzie .Proszę o opinię pozdrawiam Jola
- Załączniki
-
- bukszpan 1
- buk1.jpg (31.18 KiB) Przejrzano 3510 razy
-
- bukszpan 2
- buk2.jpg (30.42 KiB) Przejrzano 3510 razy
-
- bukszpan 3
- buk3.jpg (32.91 KiB) Przejrzano 3510 razy
-
- bukszpan 4
- buk4.jpg (30.58 KiB) Przejrzano 3510 razy
-
- bukszpan5
- buk5.jpg (39.64 KiB) Przejrzano 3510 razy
- natural fine
- 15
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
Witaj
Fajnie , ze te Bukszpany znalazły u Ciebie dom.
Pozostaje Ci zapewnic im optymalne warunki i rozpracować podlewanie. (Jaka to mieszanka glebowa? - wygląda na dość ciężką. Czasem warto urzyc gruboziarnistego piasku lub żwiru dla lepszej wymiany tlenowej w podłożu.) Nie przelewaj , nie przesuszaj.
Obserwuj liście i przyrosty.
dobrej zabawy
Fajnie , ze te Bukszpany znalazły u Ciebie dom.
Pozostaje Ci zapewnic im optymalne warunki i rozpracować podlewanie. (Jaka to mieszanka glebowa? - wygląda na dość ciężką. Czasem warto urzyc gruboziarnistego piasku lub żwiru dla lepszej wymiany tlenowej w podłożu.) Nie przelewaj , nie przesuszaj.
Obserwuj liście i przyrosty.
dobrej zabawy

-
- 15
- Imie i nazwisko: Jolanta Leszko
- Województwo: wielkopolskie
Faktycznie podłoże ma dość ciężki wygląd , ale bukszpany rosły w podobnej glebie więc aby nie doznały jeszcze większego szoku umieściłam je właśnie w takiej . Dziękuję za radę będzie dużo pracy bo jest ich ponad dwadzieścia .
- SirDejw
- 15
- Imie i nazwisko: Dawid Markiewicz
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Fajne materiały. Też w tym roku pozyskałem jednego bydlaka, którego ktoś spisał na straty. Nie przewidziałem, że będzie aż tak duży i umieściłem go tymczasowo do dna od beczki. Czekam aż odbije i za jakieś 2 latka będzie można w nim rzeźbić.
Wydaje mi się że to nie jest dla rośliny szok jeśli trafi do luźnej mieszanki. Wręcz przeciwnie, to raczej wskazane.
Wydaje mi się że to nie jest dla rośliny szok jeśli trafi do luźnej mieszanki. Wręcz przeciwnie, to raczej wskazane.
http://mgz-dejw.blogspot.com