Strona 1 z 1
Pieprznik Hiński Co? i Jak?
: 20 gru 2009, 12:06
autor: kondziop777
Witam Mam problem. Mam drzewko bonsai Zanthoxylum (pieprznik Hiński ). Drzewko jest u mnie jakieś 20dni. Podlewam go dobrze i wszystkko jest ok. Mój problem polega na tym, że nie wiem jak, ile i czym go nawozić. Nie wiem czy stosować wogóle jakiekolwiek środki itd. Jestem raczej początkujący więc prosił bym o wskazówki.
Re: Pieprznik Hiński Co? i Jak?
: 20 gru 2009, 15:34
autor: bazyl
Tak na marginesie to nie ma takiego kraju jak Hiny
Re: Pieprznik Hiński Co? i Jak?
: 20 gru 2009, 22:11
autor: Bolas
Pewnie ten pieprznik rosnie tylko w Hinach prosze nie mylic Pieprzowca ktory jest nazywany chinskim :D
A tak na poważnie na szybko wyszukane w sieci:
STANOWISKO: Uprawiana we wnętrzu powinna stać w miejscu dobrze oświetlonym przez cały rok, ale latem należy osłaniać ją przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych aby nie dopuścić do przypalenie liści. Optymalna temperatura 12-18° zimą i 18-24° latem.
PODLEWANIE: Utrzymywać podłoże stale wilgotne podczas całego sezonu wegetacyjnego. Zimą podlewać oszczędniej, ale podłoże nie może być przesuszone. Sageretia lubi zraszanie liści wodą.
NAWOŻENIE:Co dwa tygodnie płynnym nawozem typu FLOROWIT. Zimą co 4 - 6 tygodni.
PRZESADZANIE: Co dwa lata wczesną wiosną. Stosować standardowe podłoże do kwiatów doniczkowych.
CIĘCIE:Podczas całego sezonu wegetacyjnego przycinać nowe pędy pozostawiając jedną lub dwie pary liści.
: 22 gru 2009, 12:35
autor: kondziop777
Wielkie dzięki o to mi chodziło. A tak w ogóle to sory mój błąd