Formowanie Ficus Benjamina
- Darrjus
- 15
- Imie i nazwisko: Dariusz Z
- Województwo: podlaskie
Formowanie Ficus Benjamina
Witam.
Nie mam pomysłu w jakim stylu miałbym formować tego ficusa. Początkowo zamierzałem Stylem Fukinagashi (pochylonym przez wiatr).
Jednak straciłem pewność, po prostu nie wiem czy roślinka nadaje się do tego. Dlatego pytam was co o tym sądzicie? Może jakieś koncepcje. Z góry dziękuję.
(ficus benjamina ukorzeniony z gałęzi drzewa matki, wysokość doniczki 7,5cm zaś drzewka koło 20-25cm)
Nie mam pomysłu w jakim stylu miałbym formować tego ficusa. Początkowo zamierzałem Stylem Fukinagashi (pochylonym przez wiatr).
Jednak straciłem pewność, po prostu nie wiem czy roślinka nadaje się do tego. Dlatego pytam was co o tym sądzicie? Może jakieś koncepcje. Z góry dziękuję.
(ficus benjamina ukorzeniony z gałęzi drzewa matki, wysokość doniczki 7,5cm zaś drzewka koło 20-25cm)
Avokado(od pestki) 2x / Ficus(od gałązki) 2x / Karmona 1x
To jeszcze patys jest, daj mu czas na nabranie masy, pielegnuj go , noooo i tyle na dzien dzisiejszy chyba...
- Darrjus
- 15
- Imie i nazwisko: Dariusz Z
- Województwo: podlaskie
Minął rok roślinka podwoiła swoją wielkość, trochę przytyła, urosło jej gałązek. Czy jeszcze mam czekać czy rozpocząć wstępne formowanie drzewka? Interesuje mnie styl wiatru. Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- P1050650.JPG (57.52 KiB) Przejrzano 6257 razy
-
- P1050651.JPG (59.55 KiB) Przejrzano 6257 razy
-
- P1050652.JPG (58.67 KiB) Przejrzano 6257 razy
-
- P1050653.JPG (57.76 KiB) Przejrzano 6257 razy
-
- pień
- P1050654.JPG (65.14 KiB) Przejrzano 6257 razy
Avokado(od pestki) 2x / Ficus(od gałązki) 2x / Karmona 1x
Niewiele przyrosło przez rok. Myślę, że przyczyną jest podłoże i zła gospodarka wodna (za częste podlewanie).
Pozdrawiam z okolic Poznania
u mnie wszystkie fikusy lądują na sezon w ogrodzie + aplikuję im silne nawożenie. Rosną wtedy jak szalone. Właśnie w zeszły weekend schowałem z powrotem w domowe pielesze - urlop skończony 
sz

sz