Cześć!
@HIR:
Tego jałowca wykorzystałem do próbowania różnych technik obróbki martwego. Najpierw shari dłutowałem, ale wynik mi się nie podobał. Zabrakowało doświadczenia w posługiwaniu się dłutami i chyba cierpliwości, ponieważ bardzo długo to trwało.
Potem wybrałem martwe Dremelkiem, nie było super, ale za to szybciej
W końcu postanowiłem ratować to co zostało i obierać włókno po włóknie kaczkami. Na razie martwe zostawiam takie, chociaż na pewno będę je jeszcze dopieszczać. Wrzucam fotę zaraz po pomalowaniu shari.

- Po wyjajcowaniu shari
- junip-2008-06_03.jpg (99.31 KiB) Przejrzano 9306 razy
Co do lewej gałęzi. Na chwilę obecną na pewno nie chcę jej usuwać. Chcę za to obniżyć jej zieleń. Jednak żeby to zrobić to będę musiał też obniżyć prawą gałąź. Chcę aby prawa była zawsze niżej. Muszę więc trochę poczekać i zająć się ułożeniem zielonego. Myślę, że to może być to o czym mówisz. Mam nadzieję też, że wtedy drzewo wejdzie na kolejny level. Tak jak pisał Armin, to dopiero początek drogi. Jednak chciałbym zachować ten kierunek.
@pinaceae:
Dzięki za wirta, jest ciekawy. Lewa gałąź rzeczywiście wyrasto do góry, jednak można ją wyciągnąć w dół, więc Twoja koncepcja jest możliwa. Jednak przez najbliższe lata myślę, że nie będę tego realizować. Możliwe, że kiedyś przyjdzie moment, gdy stwierdzę, że to drzewo nie może tak już dłużej wyglądać i będę chciał je zmienić. Wtedy pewnie pozbędę się właśnie tej gałęzi. Jednak na razie uważam, że jest konieczna, jako gałąź główna. Poza tym nie miałbym jak zrównoważyć lewej gałęzi, co zauważył Kamil.
Co do wysokości drzewa. Niestety nie mam możliwości go w tej chwili zmierzyć. Ale od górnej krawędzi donicy do czubka będzie gdzieś ok. 20 cm.