Modrzew i co dalej
Modrzew i co dalej
Witam
Ostatnio dostałem od znajomego Modrzew które ma ok 45cm (kupił je kiedyś i postanowił mi je darowac)
Moje pytanie jest takie, czy jego wygląd jest na dzien dzisiejszy OK
no i jak prwadzić je dalej (podlewanie, nawożenie, przycinanie itd)
Przyznam że to moje pierwsze drzewko jeśli chodzi o ogród.
Pozdr
Ostatnio dostałem od znajomego Modrzew które ma ok 45cm (kupił je kiedyś i postanowił mi je darowac)
Moje pytanie jest takie, czy jego wygląd jest na dzien dzisiejszy OK
no i jak prwadzić je dalej (podlewanie, nawożenie, przycinanie itd)
Przyznam że to moje pierwsze drzewko jeśli chodzi o ogród.
Pozdr
- krzysiak88
- 16
- Imie i nazwisko: Krzysztof K
- Województwo: opolskie
- krzysiak88
- 16
- krzysiak88
- 16
Krzysiek bawią mnie twoje posty, najpierw coś piszesz potem zmieniasz zdanie a jak ci ktoś coś wypomni to mówisz, że zapomniałeś lub nie popatrzyłeś... Nie masz podstaw a uczysz innych...
I wg mnie pora w jakiej stosuje się różne zabiegi MA znaczenie nawet u iglaków
I wg mnie pora w jakiej stosuje się różne zabiegi MA znaczenie nawet u iglaków
It's nice to be important but it's more important to be nice !
Pozdrawiam Marek Zieleniak
- krzysiak88
- 16
hmmm..... a wiesz mam podstawy i wiesz jakoś mi się wydaje że nie zmieniam zdania po prostu nie zobaczyłem w jakiej doniczce jest umieszczony ten iglak i co ty myślisz że mnie to obchodzi jak ktoś mi coś wypomni każdy może sie mylić Ale dzięki za pouczenie postaram się bardziej przyglądać wszystkiemu na zdjęciach
Pozdrawiam
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
Krzysiak88 - ile takich Modrzewi przesadziłeś juz ? 1 , 2 , 3 więcej ? .. poczytaj , jak masz jakieś pytanie to zadaj , sygestie - mile widziane , ale nie mów mu co ma zrobic ..bo słuchając Ciebie mógłby cofnąć sie z etapu tego Modrzewia do Twojego avatar`owego "marketsai" (ogryzka)
FERRER nie chodzi o wymiary donicy , tylko o to by bryła korzeniowa miała w niej warunki do swobodnego rozwoju , jeśli jest "na chama " wcisnieta w tą miske a na to mi wygląda bo przypomina pseudo bonsai z allegro ! i przesadzenie może sie okazać jedynym mądrym posunięciem
Wszystkie zabiegi (drutowanie , cięcie , ba nawet nawożenie) odłóż sobie na przyszłą wiosnę .. cierpliwości
FERRER nie chodzi o wymiary donicy , tylko o to by bryła korzeniowa miała w niej warunki do swobodnego rozwoju , jeśli jest "na chama " wcisnieta w tą miske a na to mi wygląda bo przypomina pseudo bonsai z allegro ! i przesadzenie może sie okazać jedynym mądrym posunięciem
Wszystkie zabiegi (drutowanie , cięcie , ba nawet nawożenie) odłóż sobie na przyszłą wiosnę .. cierpliwości
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
- krzysiak88
- 16
- krzysiak88
- 16
w takim ukłądzie ja bym wyciąg go z tej puszki nie naruszając bryły korzeniowej i wpakował do większej dosypując ziemi. Najlepiej odrazu docelową też owalną o średnicy gdzieś 30-40 nie wiem nie znam wymiarów drzewa
utnij go i policz słoje ^^ stary ocena wieku drzewa to najtrudniejsze zadanie pod słońcem xD modrzew w gruncie u mojego kumpla na działce po 5 latach z 2 metrowego krzaka wystrzelil tak ze teraz jest wyzszy od chałupy parterowej z poddaszem