Moje pierwsze drzewko (wiÄ…z drobnolistny)

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
virtus
Answers: 0
18

Moje pierwsze drzewko (wiÄ…z drobnolistny)

Post autor: virtus »

Witam, wkoncu po 2 dniach szukania udalo mi sie znalezc drzewka ( oczywiscie w tesco, bo w szkolkach nic nie mieli :D ). kupilem jedno dla siebie, i 2gie dla dziewczyny brata... ale nvm:

Zidentyfikowalem je jako Wiąz Drobnolistny, i po odnalezieniu info na jego temat troszke sie zdziwilem, bo myslalem ze w markecie mozna kupic drzewka _tylko_ latwe w uprawie... a tu prosze na forum napisane ze hodowla ciezka... a i najciekawsza jest rozbieznosc informacji nt warunkow pielegnacji podanych na forum orac na 'metce' dolaczonej do drzewka:

Kod: Zaznacz cały

pół cień, nie bezposrednio na sloncu, temp. min: 15*C, wilgotne podloze...
A teraz pozostal mi problem ktorego zostawic dla siebie a ktorego oddac :D moze cos doradzicie ? (najchetniej zostawilbym obydwa ;P )sory za jakosc zdjec, rodzice zabrali aparat na wczasy :( i robilem z telefonu:
Załączniki
Drugie drzewko od gory, no i tu mi sie podoba bardzo taki naturalny bujny gÂąszcz pieknych zdrowych lisci.
Drugie drzewko od gory, no i tu mi sie podoba bardzo taki naturalny bujny gÂąszcz pieknych zdrowych lisci.
Photo-0046.jpg (44.33 KiB) Przejrzano 2209 razy
Drzewko drugie od frontu, no có¿, nic specjalnego, ot co tradycyjne drzewko z bujn¹ koron¹
Drzewko drugie od frontu, no có¿, nic specjalnego, ot co tradycyjne drzewko z bujn¹ koron¹
Photo-0045.jpg (34.54 KiB) Przejrzano 2209 razy
Drzewko pierwsze od gĂłry ... no i tu troche gorzej... widaĂŚ 'kikuty' po przycinaniu, oprĂłcz tego listowie jest takie srednio geste ( w porownaniu do drzewka drugiego), no ale fajny pozytywny aspekt widac malutkie jasno zieloniutkie mlode liscie
Drzewko pierwsze od gĂłry ... no i tu troche gorzej... widaĂŚ 'kikuty' po przycinaniu, oprĂłcz tego listowie jest takie srednio geste ( w porownaniu do drzewka drugiego), no ale fajny pozytywny aspekt widac malutkie jasno zieloniutkie mlode liscie
Photo-0044.jpg (47.6 KiB) Przejrzano 2209 razy
Drzewko pierwsze od frontu, podoba mi sie ta niska ga³¹Ÿ, oraz ich rownomiernosc na calej wysokosci. jest czym sie bawic :) dlatego przychylalbym sie do niego... ale na nastepnym zdjeciu ... :
Drzewko pierwsze od frontu, podoba mi sie ta niska ga³¹Ÿ, oraz ich rownomiernosc na calej wysokosci. jest czym sie bawic :) dlatego przychylalbym sie do niego... ale na nastepnym zdjeciu ... :
Photo-0043.jpg (39.81 KiB) Przejrzano 2209 razy
virtus
Answers: 0
18

Post autor: virtus »

witam ponownie..
szukam od 30 minut ale nie moge znalezc linka do opisu hodowli wiązu pewnego bonsaisty, ktory miesiac po miesiacu opisal poszczegolne metody hodowli tego gatunku... bylbym wdzieczny za ukierunkowanie
ODPOWIEDZ