Moje drzewko zgubiło liÅ›cie..

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
mother

Moje drzewko zgubiło liÅ›cie..

Post autor: mother »

Moje drzewko zostawiłam przed wyjazdem na wakacjie w kwiaciarni w której je kupiłam..Kiedy wróciłam ku mojemu przerażeniu zobaczyłam ze jest totalnie "łyse",pani tłumaczyłą ze drzewko zgubiło liście dosłownie 2 dni po tym jak je przyniosłam..Owszem liście odrastaja ale prawie ich nie ma:( A już od lipca czekam..heh!Pani powiedziała ze ma non stop miec wylgotno ije zraszać..robie tak drzewko stoi zawsze w odrobinie wody tyle zeby mogło jej wcignąć i codzień je zraszam..ale bez skutku:(Co mam zrobić aby odrosły?I Aby wyglądało tak jak wczesniej?To miał byś prezent dla mojego taty,no ale troche nie wypalił:( CZEKAM NA JAKIES PORADY I POCOC! :cry:
ps. oto skutki pielegnacji od lipca..czy te liscie poprostu tak wolno odrastaja?
Awatar użytkownika
wwoadas
Answers: 0
18
Imie i nazwisko: Adam Filipiak
Województwo: mazowieckie

Post autor: wwoadas »

mozliwe, ze gubi liscie dla tego, ze za duzo go podlewasz (swiadczy o tym to ze ciagle stoi w podstawce woda). Radze Tobie, abys wyciagnela go z tej wody i jak podlewasz to najpierw przesusz troche ziemie. Zraszac mozesz.
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
mother

oj własnie nie vbardzo bo ono zgubiło wszystkie liscie zaraz jak poojechałam na wakacjie a wtedy nie stało w wodzie..nie wiem co sie dzieje:(
Awatar użytkownika
Corfe
20
Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
Województwo: opolskie

Post autor: Corfe »

a gatunek ?? nie istotne dla Ciebie jest jaki to gatunek ?? przeciez każdy gatunek ma indywidualne wymagania !!
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
mother

Nie mam pojęcia co to za gatunek bo to pierwsze takie oje drzewko a w kwiaciarni nie dostałam zadnej informacji:(
mother

z tego co znalazłam mysle ze to jest wiąz drobnolistny...wiąz chiński
mother

wiąz drobnolistny...wiąz chiński..Zgubiłwszytskie liście powoli odrastaja ale baaardzo wolno..DLaczego je zgubił?DLaczego to tak długo trwa..to odrastanie?I Co zrobic aby juz odrosły?:(
Awatar użytkownika
Corfe
20
Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
Województwo: opolskie

Post autor: Corfe »

nie zadawaj tyle pytań tylko poszukaj sam/a

http://www.bonsai.org.pl/forumkbp/viewf ... 775c47c354

wszystkie tematy pod tym linkiem dotyczą Twojego Badziewiaka ;)
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
mother

ok dziękuje:) a Dlaczego badziewiaka? :)
ODPOWIEDZ