Fikus to nie jest mój ulubiony gatunek
Fikus to nie jest mój ulubiony gatunek
Taki sobie fikus. Pokazuje go w celu konstruktywnej krytyki 

- Załączniki
-
- wysokoœÌ 35 cm, œrednica u nasady pnia 3,5 cm
- fikus.jpg (55.31 KiB) Przejrzano 3301 razy
Darek Rychlicki
Szkoda że pień jest tak mocno wygięty ,na twoim miejscu postąpił bym z nim drastycznie :twisted: .
Najpierw przyciąć na tym brzydkim wygieciu , potem wypuścic swobodnie nowy czubek , potrwa to na pewno kilka lat , ale efekt może być ciekawy . Acha , i starał bym się utrzymać zieleń bliżej pnia i dolne gałązki regularnie przycinać(i nie pozwalać im rosnać zbyt mocno) .
P.S. no i nebari coś nie widać (nie za głęboko posadzony ? )
Najpierw przyciąć na tym brzydkim wygieciu , potem wypuścic swobodnie nowy czubek , potrwa to na pewno kilka lat , ale efekt może być ciekawy . Acha , i starał bym się utrzymać zieleń bliżej pnia i dolne gałązki regularnie przycinać(i nie pozwalać im rosnać zbyt mocno) .
P.S. no i nebari coś nie widać (nie za głęboko posadzony ? )
- Załączniki
-
- Mocne ciêcie ,chyba jedyna droga do usuniêcia tych wygieÌ , a w kó³ku zgrubienie , te¿ niefajne , poza tym ga³êzie za d³ugie .
- fikus_2233.JPG (32.66 KiB) Przejrzano 3158 razy
-
- czubek wypuszczony swobodnie na parĂŞ lat
- fikus_22333B.jpg (37.45 KiB) Przejrzano 3158 razy
-
- z czasem taka forma.
- fikus_223C.jpg (33.85 KiB) Przejrzano 3158 razy
Ja bym na razie przyciął tak jak zaznaczyłem. Pierwsza gałąĽ od dołu rośnie według mnie za nisko. Te dwie po lewej są za to zbyt blisko.
Górę też bym zmienił, ale na razie lepiej myślę poczekać żeby drzewko odżyło po tych pierwszych cięciach.
Sam miałem fikusa, którego formowałem przez dwa lata, ale nie podobała mi się do końca forma, więc w skońcu zostawiłem tylko jedną gałązkę, z której wyprowadziłem nowy wierzchołek.
Górę też bym zmienił, ale na razie lepiej myślę poczekać żeby drzewko odżyło po tych pierwszych cięciach.
Sam miałem fikusa, którego formowałem przez dwa lata, ale nie podobała mi się do końca forma, więc w skońcu zostawiłem tylko jedną gałązkę, z której wyprowadziłem nowy wierzchołek.
- Załączniki
-
- fikus.jpg (32.29 KiB) Przejrzano 3136 razy
Wojtek Łukaszewski