wesołych świąt
wszedzie o bonsai a sadzonki ?
-
selfprod
wszedzie o bonsai a sadzonki ?
wszedzie pisze o bonsai a jak hodowac sadzonki ?? jak podlewac ? razem z kumplem posadzilismy pare sadzonek klonu palmowego takie krótkie patyki okolo 25 cm wysokosci i mu przez noc wypuscily liscie a mi nic tylko taka różnica ze ja mam na balkonie w doniczce jednej a on na parapecie w domu te w jednej doniczce. Jakies porady plz
wesołych świąt
wesołych świąt
-
selfprod
maja juz korzenie a raczej korzonki bo nie są za duże tylko boję sie ale nie wiem czy wczesniej tego nie bylo bo zaczal sie pojawiac czarny naskorek taki na gornym okolo 2 cm kawalku tego badylka i to nie tylko na jednym, nie wiem czy to przez to ze tyle czasu przesylane do mnie byly w jakiejs mokrej gazecie tylko i muszą sie dostosowac czy cos z nimi nie tak, boje sie ze padną ;/ czytalem ze trzeba je podlewac wtedy kiedy podloze bedzie juz suche to dobry sposob ??
pozdrawiam
pozdrawiam
Całkiem wysuszone nie może być. Jak lekko przeschnie to wtedy podlej. Podłoże, w jakim powinny się teraz znajdować musi być dobrze przepuszczalne. Chodzi o to żeby sadzonki nie przelać i żeby był łatwiejszy dostęp powietrza do korzeni. Jeżeli tak zrobiłeś wystawić na balkon, dobrze zabezpieczyć przed wiatrem i czekać.
Jeśli chodzi o ten czarny naskórek to sądzę, że po prostu końcówka gałązki usycha. O to się nie martw klony jak i inne liściaki po cięciu tak mają
Jeśli chodzi o ten czarny naskórek to sądzę, że po prostu końcówka gałązki usycha. O to się nie martw klony jak i inne liściaki po cięciu tak mają
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
-
PatrykRadulak
- 20
no bo to forum nie o sadzonkach, ale o bonsai.selfprod pisze:wszedzie pisze o bonsai a jak hodowac sadzonki ??
Slepfrod z wielkim szacunkiem, ale jeżeli chcesz zajmować się Bonsai to czytaj ksiązki nie tylko o tej tematyce, ale i ogrodnicze. No bo jak nie umiesz wyhodować roślinkę z sadzonki no to co dalej będzie...? Wiedza tylko o regułach, stylach i zasadach kompozycji na nic się tutaj nie zdadzą, ponieważ "bonsai'owanie" opiera się na chociażby na podstawowej wiedzy ogrodniczej.
Artysta jest ÂźrĂłdÂłem dzieÂła. DzieÂło jest ÂźrĂłdÂłem artysty.
-
selfprod
-
acer6