Witam,
Cztery tygodnie temu dostałem moje pierwsze drzewko:) Jest to właśnie bukszpan afrykański. Roślinka pochodzi ze sklepu który specjalizuje sie w tematyce bonsai.
Jako ,ze jest to moje pierwsze drzewko mam kilka pytań do bardziej doświadczonych osób czyli was ;)
1.Czy jest to roślina do wewnątrz czy na zewnątrz ? Od 4 tygodni stoi w mieszkaniu gdzie jest 24 stopnie i wciaz wypuszcza nowe pędy i listki:) Fajnie by było gdyby mogło stac w tym miejscu co teraz ( zachód )Darczyńca nie dowiedział sie u sprzedawcy jakich warunków wymaga
2. Nastepne pytanie dotyczy zraszania. Sprzedawca nie zalecal zraszania a na różnych forach czytałem ,ze zraszac jak najbardziej nalezy... Co wiec robic?
3.Widze ,ze roślinka ma dwa rodzaje pędów. a) zdrewniałe i chyba niewyginalne ( boje sie ,ze złamie ) i b) cienkie i strasznie delikatne. Da sie w takim razie to w jakikolwiek sposób formować? Czy pozostaje tylko metoda polegajaca na przycinaniu?
4. Mam kilka pomysłów na fajne uformowanie ale zastanawiam sie czy to bedzie wyglądało (jak na bonsai oczywiscie) w miare naturalnie. Jutro postaram sie przyniesc zdjecia.
Pozdrawiam,
Bukszpan afrykański
Według mnie, skoro nazwa gatunkowa brzmi bukszpan AFRYKAŃSKI to jest to roślina tropikalna, więc raczej indoor, ale zwyczajne bukszpany to outdoor. Póki żyje trzymaj ją w domu, ale na lato wystaw na dwór, żeby się pokołysała na wiaterku ;)
Kajetan mam na imiĂŞ,
staropolsko zaiste,
chociaÂż urodziÂłem siĂŞ w zimie,
lubie dni pogodne, lecz i mgliste :P
staropolsko zaiste,
chociaÂż urodziÂłem siĂŞ w zimie,
lubie dni pogodne, lecz i mgliste :P