Bukszpan afrykański

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
sandman

Bukszpan afrykański

Post autor: sandman »

Witam,

Cztery tygodnie temu dostałem moje pierwsze drzewko:) Jest to właśnie bukszpan afrykański. Roślinka pochodzi ze sklepu który specjalizuje sie w tematyce bonsai.

Jako ,ze jest to moje pierwsze drzewko mam kilka pytań do bardziej doświadczonych osób czyli was ;)

1.Czy jest to roślina do wewnątrz czy na zewnątrz ? Od 4 tygodni stoi w mieszkaniu gdzie jest 24 stopnie i wciaz wypuszcza nowe pędy i listki:) Fajnie by było gdyby mogło stac w tym miejscu co teraz ( zachód )Darczyńca nie dowiedział sie u sprzedawcy jakich warunków wymaga

2. Nastepne pytanie dotyczy zraszania. Sprzedawca nie zalecal zraszania a na różnych forach czytałem ,ze zraszac jak najbardziej nalezy... Co wiec robic?

3.Widze ,ze roślinka ma dwa rodzaje pędów. a) zdrewniałe i chyba niewyginalne ( boje sie ,ze złamie ) i b) cienkie i strasznie delikatne. Da sie w takim razie to w jakikolwiek sposób formować? Czy pozostaje tylko metoda polegajaca na przycinaniu?

4. Mam kilka pomysłów na fajne uformowanie ale zastanawiam sie czy to bedzie wyglądało (jak na bonsai oczywiscie) w miare naturalnie. Jutro postaram sie przyniesc zdjecia.

Pozdrawiam,
Vegetan
Answers: 0
19

Post autor: Vegetan »

Według mnie, skoro nazwa gatunkowa brzmi bukszpan AFRYKAŃSKI to jest to roślina tropikalna, więc raczej indoor, ale zwyczajne bukszpany to outdoor. Póki żyje trzymaj ją w domu, ale na lato wystaw na dwór, żeby się pokołysała na wiaterku ;)
Kajetan mam na imiĂŞ,
staropolsko zaiste,
chociaÂż urodziÂłem siĂŞ w zimie,
lubie dni pogodne, lecz i mgliste :P
ODPOWIEDZ