Co ze zraszaniem???

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Marisa

Co ze zraszaniem???

Post autor: Marisa »

jak juz wcześniej pisałam mam od niedawna drzewko i zaczełam je zraszać . Czy drzewka to lubia i jak czesto . czy wodapowinna byc odstana czy niema różnicy jaka wodą to robimy ???
aga31

Post autor: aga31 »

Ja zraszam odstaną kranówą, raz dziennie, na wieczór.
Awatar użytkownika
Tomek
Answers: 0
21
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Witam,
Co do wody są podzielone zdania. Najlepiej wypróbować swój sposób.
Zraszając lub podlewając drzewko wodą z kranu musisz wiązać się z powstawaniem osadu z kamienia (nieciekawy efekt: białe plamki na liściach i u podstawy drzewka na pniu i korzeniach).
Woda po przegotowaniu traci niektóre składniki mineralne (w podlewaniu to nie przeszkadza bo od czego mamy nawozy), ale za to zmniejsza się ilość powstającego osadu z kamienia.
Co do zraszania twojego drzewka było by łatwiej jak byś napisała co to za gatunek. Niektóre drzewka lubią dużą wilgotność a niektóre bardziej umiarkowaną :wink:
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Eva

Post autor: Eva »

Ja zraszam wodą destylowaną i najbardziej polecam ten sposób, wtedy nie ma osadu na liściach (szczególnie na ciemnych wygląda nieciekawie).
SouL_666

Post autor: SouL_666 »

Ja swoją Carmone zraszam ok 2 - 3 razy w ciągu dnia . .. .. I wydaje mi się, że jej to bardziej pomaga niż szkodzi . .. .. A do zraszania używam wody przegotowanej . .. .. I faktem jest, że na kilku listkach czasem sie pokaże jakiś zaciek . .. Ale .. .
keano1

Post autor: keano1 »

Co dwa tygodnie nawoze swojego wiaza dorbnolistnego

czy nawazac go .. mozna zraszac liscie, galezie ta woda z nawozem tez ?
ENERGY

Post autor: ENERGY »

To wszystko zależy od nawozu, jakiego używasz, nie każdy nadaje się do opryskiwania liści i na pewno nie w takim stężeniu jak do podlewania.
keano1

Post autor: keano1 »

Wlanie taki używam nawóz .. i czy moge nim tez zraszac / zelkove
Załączniki
N - 0,6%, P - 0,44%, K - 0,28%, Ca - 0,14%, Mg - 0,12%
<br />dodatkowo zawiera zestaw mikroelementĂłw (Fe, Zn, Mn, Cu, Mo, B)
<br />
<br />Odczyn:
<br />5,5 pH
N - 0,6%, P - 0,44%, K - 0,28%, Ca - 0,14%, Mg - 0,12%
dodatkowo zawiera zestaw mikroelementĂłw (Fe, Zn, Mn, Cu, Mo, B)

Odczyn:
5,5 pH
99297376.jpg (30.46 KiB) Przejrzano 4267 razy
Awatar użytkownika
Tomek
21
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Zraszać liście nawozem ?? Niby w jakim celu ?? Do oprysków są specjalne preparaty ale nawozem pierwsze słysze :-k
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
PatrykRadulak
20

Post autor: PatrykRadulak »

Istnieje takie coś jak nawożenie dolistne czyli spryskiwanie roślin roztworem nawozu. Jest to zwykle połowa dawki, którą zwykle daję się jako nawożenie doglebowe. W bonsai takie nawożenie stosuje się bardzo często; szczególnie jak roślina rośnie w czystej akadamie jako uzupełniacz "diety".
Artysta jest ÂźrĂłdÂłem dzieÂła. DzieÂło jest ÂźrĂłdÂłem artysty.
ODPOWIEDZ