Ficus - zbita ziemia
-
Gość
Ficus - zbita ziemia
No więc kupilem sobie Ficusa ladneg. Po pierwszym podlaniu zorientowalem sie ze nic nie wycieka, 0 wody w podsatawce ... ziemia wygladala na luzna bo na gorze ma grudki ziemi, ale po odgarnieniu ich zobaczylem ze są tylko na gurze dla ozdoby chyba a nizej jest mocno zbita ziemia. Jesli z odpływów nic nie wyplywa to zle ?? Przesadzic roslinke, a moze podlewac wiecej ?[/url]
Mam podobny problem, chociaż sam sadziłem swoje Ficusiki i mocno ubiłem ziemię...zostaw je na parę dni bez podlewania, a potem ograniczone ilości, na wiosne ewentualnie przesadĽ i daj jakieś warstwy drenażowe.
Kajetan mam na imiĂŞ,
staropolsko zaiste,
chociaÂż urodziÂłem siĂŞ w zimie,
lubie dni pogodne, lecz i mgliste :P
staropolsko zaiste,
Wegetan,
Przesadzając roślinę trzeba pamiętać o dość obfitym podlaniu. Ziemi nie trzeba mocno ubijać. Powinno być to zrobione z czuciem. Jeżeli posiadasz obawy, że roślina może wypaść z doniczki, mocujesz ją po prostu drutem. Co do warstwy drenażowej powinna ona być używana w każdej mieszance do której sadzisz drzewko lub inną roślinę a nie tylko po przesadzeniu tak jak pisałeś. Drenaż ułatwia odpływ nadmiaru wody i dopływ powietrza do korzeni także należy o nim pamiętać
Przesadzając roślinę trzeba pamiętać o dość obfitym podlaniu. Ziemi nie trzeba mocno ubijać. Powinno być to zrobione z czuciem. Jeżeli posiadasz obawy, że roślina może wypaść z doniczki, mocujesz ją po prostu drutem. Co do warstwy drenażowej powinna ona być używana w każdej mieszance do której sadzisz drzewko lub inną roślinę a nie tylko po przesadzeniu tak jak pisałeś. Drenaż ułatwia odpływ nadmiaru wody i dopływ powietrza do korzeni także należy o nim pamiętać
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
Teraz będę pamiętał przy przesadzaniu, bo te moje szczepki to narazie siedzą w korkach od dezodorantów lub kubeczkach do napojów z automatu do kawy :P Jak to robiłem, to jeszcze nie byłem taki oczytany jak teraz (nie znaczy, że dużo :P), teraz będę wiedział więcej ;)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2006, 13:34 przez Vegetan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kajetan mam na imiĂŞ,
staropolsko zaiste,
staropolsko zaiste,
- wwoadas
- 19
- Imie i nazwisko: Adam Filipiak
- Województwo: mazowieckie
tedunio zle mnei zrozumiales chodzilo mi o to dlaczego jeszcze raz nie przesadzil drzewka i dal wieksza warstwe drenazu a i z tego co wiem to po przesadzeniu nie powinno sie podlewac rosliny z gory tylko wstawic na 20-30minut do miski z woda.
Oj sorry to nie bylo do mnie tylko do vege....
Oj sorry to nie bylo do mnie tylko do vege....
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
Witam,
Jestem ciekaw jak byś zastosował swój sposób podlewania gdybyś miał posadzić drzewo do ziemi (gruntu). Wydaje mi się, że najpierw byś musiał zakopać miskę
Jestem ciekaw jak byś zastosował swój sposób podlewania gdybyś miał posadzić drzewo do ziemi (gruntu). Wydaje mi się, że najpierw byś musiał zakopać miskę
Ostatnio zmieniony 19 mar 2006, 15:50 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis