Ficus retusa
- lukas_gr
- 19
- Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ficus retusa
Witam, oto ficus restusa którgo zacząłem formować w maju. Drzewko bedzie wystawione na wystawie bonsai klubu Tauki przy okazji targów Zieleń to Życie w dniach 2-4 września. Na zdjeciach są przedstawione etapy formowania, zapraszam do komentowania
- Załączniki
-
- 3
- Kopia DSC_0114.JPG (62.61 KiB) Przejrzano 7356 razy
-
- 2
- Kopia DSC_0005.JPG (67.24 KiB) Przejrzano 7357 razy
-
- 1
- Kopia DSC_0003.JPG (67.47 KiB) Przejrzano 7357 razy
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Lukas, akurat ficusy retusa trafiają się dość często w supermarketach typu OBI, Ikea, chyba nawet Praktiker... oczywiscie trzeba obejrzeć wiele doniczek, żeby w końcu znależć coś fajnego, a to i tak nadaje się do przesadzenia i przeformowania... No i trzeba bardzo uważać na stan liści (żeby nie przywlec przędziorków, co w supermarketach dodają prawie zawsze jako bonus), stan drzwka ogólnie (czy nie przelane, zasuszone itp).
Anna Dorota
Lukas swietny material wyjsciowy. Gruby pien, krzewiaca sie korona a w skrocie przy niewielkim nakladzie wlozonej pracy masz ciekawe drzewko. Minusem jest, ze to wszystko w takim przypadku jest troche zbyt latwe :-P
Rozweselil mnie tekst o towarze masowym
I niestety musze Cie uswiadomic, ze to jest wlasnie towar masowy, jak ladnie to ujales. W zadnym razie nie odbieram talentu Azjacie, ktory doglada plantacji fikusow retusa. Niestety plantacji A pozniej prawdopodobnie do Holandii i marketow, szkolek bonsai w Polsce.
Rozweselil mnie tekst o towarze masowym
I niestety musze Cie uswiadomic, ze to jest wlasnie towar masowy, jak ladnie to ujales. W zadnym razie nie odbieram talentu Azjacie, ktory doglada plantacji fikusow retusa. Niestety plantacji A pozniej prawdopodobnie do Holandii i marketow, szkolek bonsai w Polsce.
Pozdrawiam,
Emil
Emil