Już kolega Bolek Ci pisał czym jest bonsai. Bonsai to nie gatunek! Bonsai to forma, tak jak choćby żywopłot. Poczytaj trochę inne/kompendium.pdfterefere-as pisze:czyli to nie jest drzewko bonsai? tylko jakaś azalia?
JAKI MAM GATUNEK BONSAI?
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
-
- 11
- Imie i nazwisko: Patrycja
- Województwo: zachodniopomorskie
Witam, dostałam w prezencie oto te drzewko i chce kupic nawoz i poznac jak sie dokladnie nim opiekowac, dlatego potrzebna mi jest jego dokladna nazwa. Wydaje mi sie ze to jest ficus retusa, co o tym sadzicie ?
- Załączniki
-
- DSC_1011 (1320 x 742).jpg (177.85 KiB) Przejrzano 19146 razy
-
- 11
- Imie i nazwisko: agnieszka
- Województwo: dolnośląskie
witam, chciałam dowiedzieć się co to za gatunek
http://img706.imageshack.us/img706/4278/nslt.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/5018/dmzk.jpg
http://img706.imageshack.us/img706/4278/nslt.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/5018/dmzk.jpg
-
- 11
- Imie i nazwisko: agnieszka
dziekuje
Witam,
Jestem początkujący w temacie Bonsai.
Szukałem i szukałem jakiego gatunku jest moje drzewko, i niby znalazłem ale pewien nie jestem. Czy to jest Jałowiec Chiński "Blue Alps" ??
Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę. Drzewko dostałem 2 dni temu, wymarzony prezent i nie chciałbym go zaniedbać przez niewiedzę co do hodowli.
Jestem początkujący w temacie Bonsai.
Szukałem i szukałem jakiego gatunku jest moje drzewko, i niby znalazłem ale pewien nie jestem. Czy to jest Jałowiec Chiński "Blue Alps" ??
Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę. Drzewko dostałem 2 dni temu, wymarzony prezent i nie chciałbym go zaniedbać przez niewiedzę co do hodowli.
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
To jałowiec z pewnością. Roślina która musi być zimowana. Do bonsai mu daleko ale na ćwiczenia i prowadzenie dobre - choć odmiana strasznie upierdliwa.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 11
- Imie i nazwisko: Michal
Witam,
Kupiłem ostatnio drzewko bonasai, które niestety nie jest oznakowane jaki to gatunek.
Dlatego też proszę was o . w tej kwesti, wydaje mi się że będzie to ligustr chiński - ligustrum sinensis, ale bardzo was proszę o potwierdzenie mojej teorii
Mam prośbę co zrobć by ożył on , ponieważ trochę podumiera, a tego bym nie chciał.
Pozdrawiam i dziękuję za ..
Kupiłem ostatnio drzewko bonasai, które niestety nie jest oznakowane jaki to gatunek.
Dlatego też proszę was o . w tej kwesti, wydaje mi się że będzie to ligustr chiński - ligustrum sinensis, ale bardzo was proszę o potwierdzenie mojej teorii
Mam prośbę co zrobć by ożył on , ponieważ trochę podumiera, a tego bym nie chciał.
Pozdrawiam i dziękuję za ..
- Załączniki
-
- WP_20131111_001.jpg (366.7 KiB) Przejrzano 18893 razy
-
- WP_20131111_004.jpg (373.66 KiB) Przejrzano 18893 razy
-
- WP_20131111_005.jpg (362.84 KiB) Przejrzano 18893 razy
-
- WP_20131111_006.jpg (369.66 KiB) Przejrzano 18893 razy
Witajcie!
Jestem swieża jeśli chodzi o sztukę bonsai. Podobno mam rękę do roślin, ale chciałabym najpierw, żebyście mi podpowiedzieli... Cóż to jest za gatunek?
Dostałam na urodziny, a na karteczce dołączonej do drzewka nic nie ma....
Pozdrawiam:)
Jestem swieża jeśli chodzi o sztukę bonsai. Podobno mam rękę do roślin, ale chciałabym najpierw, żebyście mi podpowiedzieli... Cóż to jest za gatunek?
Dostałam na urodziny, a na karteczce dołączonej do drzewka nic nie ma....
Pozdrawiam:)
-
- 10
- Imie i nazwisko: Adam
Witm, jestem nowym uzytkownikiem tego forum i podejmuje pierwsze kroki sztuki bonsai. Wracając do tematu kupiłem ostatnio w obi takie oto drzewko kolo ceny byla napisana tego nazwa czyli portulacaria czy to <font color="#FF0000">napewno //ort</font> jest to i jak je podlewać
http://zapodaj.net/067b546e60abd.jpg.html
Z góry dzięki pozdrawiam Adam.
http://zapodaj.net/067b546e60abd.jpg.html
Z góry dzięki pozdrawiam Adam.
Na 100% Portulacaria afra.
Bardzo wdzięczna, nie wymagająca zbytniego zachodu roślinka, dużo wytrzyma, nie przesadzać z podlewaniem, podlać raz, a dobrze i przerwa od kilku do nawet kilkunastu dni, aż podłoże całkowicie przeschnie. Trzeba poeksperymentować i dopasować do konkretnej syutuacji, w zależności od doniczki, podłoża, stanowiska, ekspozycji - sygnałem do podlania jest utrata turgoru (jędrności) listków.
Podłoże u tej Twojej wygląda bardzo nieciekawie, torfiaste, zbite, zalane, zasolone.
Pod nazwą "grubosz" będziesz znajdował głównie opisy innego rodzaju "Crassula".
Moja tak się prezentuje:
Bardzo wdzięczna, nie wymagająca zbytniego zachodu roślinka, dużo wytrzyma, nie przesadzać z podlewaniem, podlać raz, a dobrze i przerwa od kilku do nawet kilkunastu dni, aż podłoże całkowicie przeschnie. Trzeba poeksperymentować i dopasować do konkretnej syutuacji, w zależności od doniczki, podłoża, stanowiska, ekspozycji - sygnałem do podlania jest utrata turgoru (jędrności) listków.
Podłoże u tej Twojej wygląda bardzo nieciekawie, torfiaste, zbite, zalane, zasolone.
Pod nazwą "grubosz" będziesz znajdował głównie opisy innego rodzaju "Crassula".
Moja tak się prezentuje:
- Załączniki
-
- Portulacaria afra
- PortulacariaJM.jpg (358.28 KiB) Przejrzano 18667 razy
Pozdrawiam, Józef
Witam!
O bonsai wiem naprawdę mało, wczoraj dostałam swoje pierwsze i mam wątpliwości co do indentyfikacji. Przekopałam internet wzdłuż i wszerz, ale nadal nie znam odpowiedzi. Z tego co wyczytałam w tym wątku wygląda mi ono na serissę. Pasowałby mi też bukszpan. Jednak czuję, że się mylę. Proszę o ., chciałabym sie nim zająć jak należy.
O bonsai wiem naprawdę mało, wczoraj dostałam swoje pierwsze i mam wątpliwości co do indentyfikacji. Przekopałam internet wzdłuż i wszerz, ale nadal nie znam odpowiedzi. Z tego co wyczytałam w tym wątku wygląda mi ono na serissę. Pasowałby mi też bukszpan. Jednak czuję, że się mylę. Proszę o ., chciałabym sie nim zająć jak należy.
Dziękuję za .! Jednak na dołączonej informacji podane było, że to bonsai indoor hmm...