buk purpurowy. co z nim zrobic??
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Formujac drzewko czyni sie to w taki sposob, zeby jak najmniej bylo widac ingeracje czlowieka. Dlatego tez sa przerozne grubosci drutu aby zastosowac tylko jeden a nie piec - przyklad.
Dla przykladu moje drzewko ktore bylo cale drutowane. Pomimo tego nie widac tego az tak bardzo jak u Ciebie. Pokazujac komus teraz to drzewko niedosc, ze sie przestraszy to co on sobie o nas, bonsaistach, pomysli??
Dla przykladu moje drzewko ktore bylo cale drutowane. Pomimo tego nie widac tego az tak bardzo jak u Ciebie. Pokazujac komus teraz to drzewko niedosc, ze sie przestraszy to co on sobie o nas, bonsaistach, pomysli??
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- PiotrMochocki
- 19
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Człowieku, watę zdejmij! Do wszelkich operacji używa się materiałów które NIE NASIˇKAJˇ WODˇ! Nasiąknie, zamarznie i.... Tak jak do ocieplania nie używa się np. siana, bo nasiąknie i zgnije (w odróżnieniu od słomy, która jest twarda i woda po niej spływa).
Wiecie co, opanujcie przynajmniej jakieś podstawy... Takie fajne drzewko i takie drutowanie? Nie da się zrobić tego chociaż w przyblizeniu dobrze nie czytając jakiegoś artykułu na ten temat!!!
Wiecie co, opanujcie przynajmniej jakieś podstawy... Takie fajne drzewko i takie drutowanie? Nie da się zrobić tego chociaż w przyblizeniu dobrze nie czytając jakiegoś artykułu na ten temat!!!
Anna Dorota
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Napisałam to 2 posty powyżej, ale dobra, powtórzę: wata nasiąknie wodą (jak to wata) a potem sobie ładnie zamarznie, tworząc okład z lodu. Nie jest to coś, co by drzewko lubiało najbardziej. Pomijam, ąe lód porozpycha co się da w tym drutowaniu, ale przy tak cienkich gałązkach to po prostu odmrożenie pewne... I dlatego właśnie nie stosuje się materiałów nasiąkających wodą, które poza tym w wyższych temperaturach mogą pleśnieć, stać się siedliskiem różnych niemiłych grzybów.
Anna Dorota
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
oj nie pucuj sie tak pzreciez dales fotki swojego drzewka po to aby kazdy wyrazil swoje zdanie o nim ... a ty tylko z chcecia zaobacyzl bym twoje drzewka annoo z chcecia twoje corfe :/ ??Grzesiek23 pisze:Corfe rozumiem ze nie podoba ci sie moje drzewko????
najwaznjeiszy jest efekt koncowy...
z checia zobaczyłbym twoje drzewka.. moze masz jakies fotki lub propozycje odnosnie mojego?????
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
Grzesiek 23 ...
na wstępie chciałem powiedzieć ze to dobrze ze jesteś takim zapaleńcem , jednak musisz duuuużo jeszcze czytać ,a najlepiej wybrać sie na jakieś warsztaty bonsai, albo wystawe..
Faktycznie liczy się efekt końcowy , ale nie dojdziesz do niczego metodami tak "światecznymi" jak choinka ...musisz wiedzieć ze choinka to nie bonsai
Poza tym skoro obrałeś sobie Buk jako materiał na bonsai to traktuj go poważnie , a nie jak choinkę ...widziałeś takie drzewa w naturze ? bo ja nie , jakie warunki ma imitować Twoja choinka ..drzewo na śmietniku ??
Pierwsza i najwazniejsza sprawa to to , ze estetyka musi być zawsze nawet jeśli jesteś początkujący - Estetyka - bo bonsai to sztuka naśladowania i miniaturyzacji natury a nie przyozdabiania śmieciami..
Nie mówie ze musisz wydawać kase na profesjonalne narzedzia czy druty ...prostymi domowymi sposobami tez do czegoś dojdziesz ..moje drzewko znajdziesz np ..pod moimi postami w moim albumie..
A propozycję co do Twojego drzewka to mam : odwiń to wszystko i zaczekaj do wiosny trzymaj drzewko na balkonie , zbieraj informacje , dużo wiedzy trzeba by coś smemu wykręcić ..oglądaj galerie
zapraszam tez do galerii na www.bonsai.ln.pl
cierpliwości zycze
na wstępie chciałem powiedzieć ze to dobrze ze jesteś takim zapaleńcem , jednak musisz duuuużo jeszcze czytać ,a najlepiej wybrać sie na jakieś warsztaty bonsai, albo wystawe..
Faktycznie liczy się efekt końcowy , ale nie dojdziesz do niczego metodami tak "światecznymi" jak choinka ...musisz wiedzieć ze choinka to nie bonsai
Poza tym skoro obrałeś sobie Buk jako materiał na bonsai to traktuj go poważnie , a nie jak choinkę ...widziałeś takie drzewa w naturze ? bo ja nie , jakie warunki ma imitować Twoja choinka ..drzewo na śmietniku ??
Pierwsza i najwazniejsza sprawa to to , ze estetyka musi być zawsze nawet jeśli jesteś początkujący - Estetyka - bo bonsai to sztuka naśladowania i miniaturyzacji natury a nie przyozdabiania śmieciami..
Nie mówie ze musisz wydawać kase na profesjonalne narzedzia czy druty ...prostymi domowymi sposobami tez do czegoś dojdziesz ..moje drzewko znajdziesz np ..pod moimi postami w moim albumie..
A propozycję co do Twojego drzewka to mam : odwiń to wszystko i zaczekaj do wiosny trzymaj drzewko na balkonie , zbieraj informacje , dużo wiedzy trzeba by coś smemu wykręcić ..oglądaj galerie
zapraszam tez do galerii na www.bonsai.ln.pl
cierpliwości zycze
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com