Fikus tępy.. Co obciąć
Fikus tępy.. Co obciąć
Witam.. Mam fikusa tępego... Drzewko z marketu.. Z pnia wychodzą galazki.. Mam to obciąć wszystko??
- Załączniki
-
- IMG_20211107_110234.jpg (799.21 KiB) Przejrzano 5397 razy
bry,
mogę zgadywać, że chodzi o te wybijające bezpośrednio z podkładki, obok szczepionych gałązek microcarpy, tym niemniej może zamieścisz jakieś lepsze zdjęcia, na których będzie widać i ewentualnie zaznaczysz o które konkretnie Ci chodzi?
jsz
mogę zgadywać, że chodzi o te wybijające bezpośrednio z podkładki, obok szczepionych gałązek microcarpy, tym niemniej może zamieścisz jakieś lepsze zdjęcia, na których będzie widać i ewentualnie zaznaczysz o które konkretnie Ci chodzi?
jsz
Chodzi mi to żeby on miał te galazki poziome.. Żeby bardziej przypominał drzewo takie zwykłe.. :p gdzieś tam widziałem kilka filmów i wszędzie na każdym jest podkreślane ze Na dzień dobry trzeba to wszystko obciąć aż do pnia
do kształtowania drzewek bonsai służą różne techniki, np. gałęzie najczęściej układa się w pożądany sposób poprzez drutowanie i na tym proponowałbym się skupić. wycinanie w nadziei, że kolejne urosną "płasko" nie ma podstaw - będą rosły do światła, co oznacza zazwyczaj w górę, mniej lub bardziej
no, i powiedzmy sobie szczerze, że "marchewa" znana również jako market-sai nie jest bonsai w znaczeniu takim, jak ta nazwa jest oryginalnie używana. znakomita większość operacji w wykonaniu amaora będzie więc skutkowała podniesieniem własnych umiejętności i wiedzy o uprawie i kształtowaniu, ale prawdziwe bonsai z tego będzie zrobić naprawdę trudno...
jsz
no, i powiedzmy sobie szczerze, że "marchewa" znana również jako market-sai nie jest bonsai w znaczeniu takim, jak ta nazwa jest oryginalnie używana. znakomita większość operacji w wykonaniu amaora będzie więc skutkowała podniesieniem własnych umiejętności i wiedzy o uprawie i kształtowaniu, ale prawdziwe bonsai z tego będzie zrobić naprawdę trudno...
jsz
Ostatnio zmieniony 27 lis 2021, 09:33 przez jeszua, łącznie zmieniany 1 raz.
ze zdjęcia wygląda na niewiadomą... poki co nuc bym nie usinał/usuwał
trzeba rosline poogladac z kilku straon i potem poszukać konceptu i zacząć prowadzic roslinkę w ten sposów
trzeba rosline poogladac z kilku straon i potem poszukać konceptu i zacząć prowadzic roslinkę w ten sposów