lampa do doświetlania
-
- 10
- Imie i nazwisko: Andrzej
- Województwo: podkarpackie
lampa do doświetlania
Witam,
Ostatnio szkualem lampy żeby doswietlic mojego habazia najlepsze wydaje się rozwiazanie led w polsce taka lampa tania nie jest a jej zmontowanie tez jakies bardzo tanie nie jest sprawdzilem na e bay i zobaczylem lempke za niecale 15 zl
http://m.ebay.com/itm/261230349831?cmd=VIDESC&gxo=true
Ktos już pròbowal ?
Ostatnio szkualem lampy żeby doswietlic mojego habazia najlepsze wydaje się rozwiazanie led w polsce taka lampa tania nie jest a jej zmontowanie tez jakies bardzo tanie nie jest sprawdzilem na e bay i zobaczylem lempke za niecale 15 zl
http://m.ebay.com/itm/261230349831?cmd=VIDESC&gxo=true
Ktos już pròbowal ?
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 19
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Lepiej kupić coś co się nadaje na 100% nie wierzę z racji ceny. Ale oczywiście możesz być pierwszy który wypróbuje dodam jeszcze że jedna na pewno nie wystarczy.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 10
- Imie i nazwisko: Andrzej
- Województwo: podkarpackie
http://www.aqua-light.pl/index.php/prod ... w-roslinna a co powiecie na to ;)
-
- 17
- Imie i nazwisko: Adrian
- Województwo: lubuskie
- Kontakt:
Temat trochę stary, ale szukam właśnie czegoś do doświetlenia kilku roślin, na allegro jest już teraz tego pełno, w dobrych cenach (LED GROW).
Poczytałem trochę, że niebieskie światło bardziej wspomaga ogólny wzrost, a czerwone kwitnienie. Nie zależy mi na tym drugim, na allegro jednak widzę tylko żarówki "full spectrum" z przewagą diod czerwonych.
Czy mogę kupić "zwyczajne" niebieskie LED'y i to wystarczy?
Poczytałem trochę, że niebieskie światło bardziej wspomaga ogólny wzrost, a czerwone kwitnienie. Nie zależy mi na tym drugim, na allegro jednak widzę tylko żarówki "full spectrum" z przewagą diod czerwonych.
Czy mogę kupić "zwyczajne" niebieskie LED'y i to wystarczy?
Pozdrawiam, Adrian.
- Bolas
- 19
- Kontakt:
Nie wystarczy. Proszę zobaczyć jak wyglądają profesjonalne żarówki do doświetlania i ich ceny. Jakby można to było zastąpić czymś pokolorowanym to każdy by to już dawno zrobił.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
Cześć. Do zwykłego doświetlania roślin w zupełności wystarczy Ci zwykła żarówka ledowa. Tym lepsza im większa moc i bliskość oświetlania. Parę lat tak oświetlałem (4 żarówki) fikusa i rósł całkiem dobrze. Nie pamiętam już dokładnie ale im bielsza barwa tym lepszy zestawienie długości fal. Byś musiał się upewnić.
- Bolas
- 19
- Kontakt:
Pod warunkiem że żarówka będzie nad liściem. Proszę zakupić sobie światłomierz nawet najprostszy do roślin za 25zł z pHmetrem i wilotnościomierzem zobaczyć co pokaże przy żarówce i 20cm od niej.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
Wiadomo, że im bliżej tym więcej światła. Zasada tyczy każdego sztucznego źródła światła. Te tzw. grow led to najczęściej wielkie żarówki gdzie ilość diod jest kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt razy większa niż w normalnej żarówce. Ja średniego fikusa oświetlałem 4 normalnym żarówkami led mocy 5W. Efekt był całkiem spoko. Fikus się rozwijał i rósł dobrze.