juniperus
- Jacob_sSs
- 9
- Imie i nazwisko: Kuba S
- Województwo: lódzkie
juniperus
Witam,
Ostatnio nabyłem jałowca (old gold, shinpaku?). Nie wiem czy to drzewko zasługuje na ten dział. Chciałem zapytać was, która z dwóch opcji jest według was lepsza(virt-real) oraz która strona ma być przodem? Na razie uformowana jest tylko jedna strona, bo druga ma niepewną przyszłość. Czy uciąć ją i zrobić jina? Albo zostawić?
Jak myślicie? Oraz pytanie do bardziej doświadczonych osób: czy to drzewko jest się w stanie zagęścić, aż tak jak na poniższym vircie. Dodam też zdj. pokazujące w jaki sposób tworzyłem chmurki.
Ostatnio nabyłem jałowca (old gold, shinpaku?). Nie wiem czy to drzewko zasługuje na ten dział. Chciałem zapytać was, która z dwóch opcji jest według was lepsza(virt-real) oraz która strona ma być przodem? Na razie uformowana jest tylko jedna strona, bo druga ma niepewną przyszłość. Czy uciąć ją i zrobić jina? Albo zostawić?
Jak myślicie? Oraz pytanie do bardziej doświadczonych osób: czy to drzewko jest się w stanie zagęścić, aż tak jak na poniższym vircie. Dodam też zdj. pokazujące w jaki sposób tworzyłem chmurki.
- Załączniki
-
- wyobrażenie.JPG (151.65 KiB) Przejrzano 13465 razy
-
- Wiem. Drutownie pozostawia wiele do życzenia...
- chmury.JPG (523.41 KiB) Przejrzano 13465 razy
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Drutowanie jest ok tylko po co odciągi skoro drutem można było to załatwić.
Jestem daleki od kształtowania roślin na odległość ale chmurki powinny być bardziej rozłożone a wszystko co rośnie w dół usunięte. Zobacz filmy Rayana Neila lub Bjorna Bjorholma na YT. Nim obetniesz zastanów się czy nie warto zostawić tej gałęzi dla uzyskania większej grubości nasady. Obciąć zawsze będziesz mógł.
Jestem daleki od kształtowania roślin na odległość ale chmurki powinny być bardziej rozłożone a wszystko co rośnie w dół usunięte. Zobacz filmy Rayana Neila lub Bjorna Bjorholma na YT. Nim obetniesz zastanów się czy nie warto zostawić tej gałęzi dla uzyskania większej grubości nasady. Obciąć zawsze będziesz mógł.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Jacob_sSs
- 9
A czy zieleń może się zagęścić, aż tak jak u lukasa_gr w poście w tym samym dziale?
A co do tego cięcia... to jakoś nie widzę jak miało by to wyglądać bez niego, ale ułożę wszystko i coś wykombinuję.
A co do tego cięcia... to jakoś nie widzę jak miało by to wyglądać bez niego, ale ułożę wszystko i coś wykombinuję.
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Twój jałowiec już jest ładnie zagęszczony. Praca nad zagęszczeniem polega na przycinaniu i dokładnym układaniu zieleni tak by najwięcej słońca dostało się do wnętrza chmurki.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Jacob_sSs
- 9
Aktualizacja. Pozdejmowałem trochę drucików. Myślę, że wczesną wiosną je zdejmę i założę następne.
Mam jednak taki dylemat, bo mój jałowiec przez CAŁE WAKACJE nie ruszył się prawie w ogóle. W niewielu miejscach widać miniaturowe przyrosty, a w innych uschnięte końcówki. Jakoś nie przypominają mi jałowców z poradników: "systematycznie przycinaj nowe przyrosty". Może mi się to ustabilizuje.
Mam jednak taki dylemat, bo mój jałowiec przez CAŁE WAKACJE nie ruszył się prawie w ogóle. W niewielu miejscach widać miniaturowe przyrosty, a w innych uschnięte końcówki. Jakoś nie przypominają mi jałowców z poradników: "systematycznie przycinaj nowe przyrosty". Może mi się to ustabilizuje.
- Załączniki
-
- P1170161.JPG (392.96 KiB) Przejrzano 13270 razy
-
- Druga część prac
- P1170164.JPG (433.46 KiB) Przejrzano 13270 razy
- Jacob_sSs
- 9
Ok. Podczas mojej wizyty w Libcanach zakupiłem akadamę. Myślę też, żeby ucinać doniczkę co roku po troszku, aż do docelowej.
Muszę przyznać, że wdłg mnie lewa strona jest o niebo lepsza i, bym sobie uciął prawą i zrobił jina. Co o tym myślicie?
Muszę przyznać, że wdłg mnie lewa strona jest o niebo lepsza i, bym sobie uciął prawą i zrobił jina. Co o tym myślicie?
-
- 12
- Imie i nazwisko: Rafal Wodzicki
- Województwo: dolnośląskie
Witam
Na wystawie w Palmiarni w Łodzi 2-4 października 2015 w niedziele będą darmowe warsztaty, konsultacje. Pewnie znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytania.
Pozdrawiam
Na wystawie w Palmiarni w Łodzi 2-4 października 2015 w niedziele będą darmowe warsztaty, konsultacje. Pewnie znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytania.
Pozdrawiam
Rafał Wodzicki
www.niwaki.com.pl
www.niwaki.com.pl
- Jacob_sSs
- 9
Tydzień temu przesadziłem drzewko do Mniejszej doniczki. Jest ładniejsza, ale zdecydowanie nie docelowa. ziemia, torf, piach, akadama keramzyt w stosunku 1:1 Znajomy leśnik (stary bonsaista) zaproponował mi takie nasadzenie drzewka i jestem z tego zadowolony. Mam nadzieję, że dobrze zmniejszyłem bryłę korzeniową i że przeżyje.
- Załączniki
-
- juniperus.JPG (338.89 KiB) Przejrzano 12733 razy