Tanuki
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
- Województwo: śląskie
Poza oliwką, która w naturze często posiada duże partie martwego drewna, drzewa liściaste na ogół w takiej formie nie są spotykane. Dlatego tanuki lepiej tworzyć z roślin iglastych.
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
Pytam się ponieważ z tego co wiem cytryny nie chętnie przyrastają na grubość i myślałem, że to mogłoby być rozwiązaniem. Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym jeszcze zapytać czy w bonsai jest stosowane i czy ma swoją nazwę wszczepianie żywego drzewka w żywe nie koniecznie tego samego gatunku?
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Kontakt:
Gatunek raczej musi się zgadzać bo nie zaszczepisz sosny na jałowcu ale odmiany są szczepione bardzo często a w Japonii nawet zawsze.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
Myślałem o tym żeby rośliny miały osobne układy korzeniowe, ale sprawiały wrażenie całości.
- maciek3miasto
- 14
- Imie i nazwisko: maciek park
- Województwo: pomorskie
O ile dobre pamiętam to chyba Pan Kleks szczepił różne gatunki owoców na innych drzewach, ale nie pamiętam w której części.
A poważnie, czy nie łatwiej kupić jakiś krzaczek w szkółce i iść do kogoś co ma jakieś pojęcie? W twojej okolicy powinny być osoby co się znają.
A poważnie, czy nie łatwiej kupić jakiś krzaczek w szkółce i iść do kogoś co ma jakieś pojęcie? W twojej okolicy powinny być osoby co się znają.
pozdrawiam maciek knap
- fidelpatcha
- wspieram forum (brąz)
- 18
- Imie i nazwisko: Damian Skiba
Tu na forum był kiedyś użytkownik, który dowodził że Fikus Ginseng jest szczepiony na żeńszeniu
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Damian S.
Kupiłem już latem pierwsze drzewko do formowania ( jałowiec - pewnie niedługo założę nowy temat odnośnie niego ), zadaję pytania z ciekawości, może kiedyś poeksperymentuje i napiszę Wam jeżeli coś z tego wyszło