Problem z bukiem
-
- 11
- Imie i nazwisko: Jakubiec Maciej
- Województwo: opolskie
Problem z bukiem
Witam
Jak w tytule mam problem z moim bukiem.
Nie wiem co sie dzieje czy jakaś choroba zaatakowała czy coś z mojej winy.
Może któryś z forumowiczów miał podobny problem.
PS. Drzewko liście wypuściło na początku czerwca ale jakoś nie chcą się do końca rozwinąć,
w tamtym roku też na początku czerwca wypuścił liście, ale drzewko było zdrowe.
Pozdrawiam Maciek Jakubiec
Jak w tytule mam problem z moim bukiem.
Nie wiem co sie dzieje czy jakaś choroba zaatakowała czy coś z mojej winy.
Może któryś z forumowiczów miał podobny problem.
PS. Drzewko liście wypuściło na początku czerwca ale jakoś nie chcą się do końca rozwinąć,
w tamtym roku też na początku czerwca wypuścił liście, ale drzewko było zdrowe.
Pozdrawiam Maciek Jakubiec
- Załączniki
-
- IMG_0070.JPG (105.98 KiB) Przejrzano 10189 razy
-
- IMG_0071.JPG (127.25 KiB) Przejrzano 10189 razy
-
- IMG_0072.JPG (122.39 KiB) Przejrzano 10189 razy
Jakubiec Maciek
- Aura
- 11
- Imie i nazwisko: Krzysztof
- Województwo: pomorskie
ewidentnie jest problem z korzeniami /hormonami. W jakiej glebie jest posadzony? Wegetacja buka powinna być znacznie wcześniejsza. Stawiam na złą mieszankę i złą gospodarkę wodną, gnijące korzenie. Ewentualnie larwy szkodnika w glebie.
-
- 11
Wiesz, że też się nad tym zastanawiałem, że może być coś z glebą tyle tylko, że w tamtym roku było wszystko ok normalnie wypuscił liście i wyglądał na zdrowego. Jest posadzony w mieszance ziemi próchnicznej, torfu i drobnego żwirku. Może troche za ciężka, ale inne buki też są w takiej mieszance i rosną zdrowo więc nie wiem o co chodzi.
Chyba żebym go przesadził do innej mieszanki bardziej przepuszczalnej, ale nie wiem czy mu to jeszcze bardziej nie zaszkodzi bo jest troche za późno już na przesadzanie?
Pozdrawiam
Chyba żebym go przesadził do innej mieszanki bardziej przepuszczalnej, ale nie wiem czy mu to jeszcze bardziej nie zaszkodzi bo jest troche za późno już na przesadzanie?
Pozdrawiam
Jakubiec Maciek
- Aura
- 11
piasek, trochę próchnicy i perlit.. Woda nie może zalegać a torf absorbuje masę wody...a buki na bagnach nie rosną. Ryzykowne byłoby przesadzać teraz roślinę ale ryzykowne jest też jej zostawienie na okres zimy i czekanie na wiosnę. Decyzja należy do Ciebie.. Dodam tylko, że lata temu czekając na wiosnę w podobnej złej mieszance straciłem ładnego graba. Pozdrawiam.
-
- 11
No cóż nie zostaje mi nic innego jak zaryzykować i przesadzić bo cóż. Gdzie najlepiej kupić perlit? allegro czy gdzieś w ogrodniczym nigdy nie stosowałem tego do mieszanki, czy drzewko lepiej rośnie w perlicie rozumie że przepuszczalność gleby jest większa czy jeszcze jakieś zalety?
Jakubiec Maciek
- Aura
- 11
w ogrodniczym 3 litry paka za 5zł. Perlit stosuje się w mieszankach do wysiewu nasion i ukorzeniania sadzonek w inspektach. Zapobiega tworzeniu się breji, napowietrza i drenuje. Do tego jest lekki jak styropian. Wspomaga ukorzenianie.