JAKI MAM GATUNEK BONSAI?
-
- 13
- Imie i nazwisko: Daniel K.
- Województwo: dolnośląskie
zapomniałem dodać, że na wierzchołkach widoczne są pąki, duże. nie takie jak w przypadku białych kwiatków na serrisie. ot zagadka.
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Zamiast tego dałbyś zdjęcie z bliska. Nadal stawiam że to carmona bo dla niej właśnie są charakterystyczne grube pąki.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/052 ... 277d4.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/923 ... ba7f3.html
Pomóżcie co to za rodzaj drzewka
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/923 ... ba7f3.html
Pomóżcie co to za rodzaj drzewka
-
- 13
witam, liście tej rośliny są postrzępione i gładkie, niestety nie mam lepszych zdjęć.
- Załączniki
-
- liście.jpg (43.62 KiB) Przejrzano 10205 razy
- Bushman
- 16
- Imie i nazwisko: Wojciech N.
- Województwo: śląskie
Nie rozumiem dlaczego robisz zdjęcia liści "od spodu"?
Anyway... patrząc na tą fotkę odnoszę wrażenie że to może być wiąz "po przejściach". Dlatego właśnie...
Poszukaj fotek wiązów drobnolistnych i porównaj. Jak trafiłem to dalej sobie poradzisz.
But hey! I might be wrong!™
Bushman
Anyway... patrząc na tą fotkę odnoszę wrażenie że to może być wiąz "po przejściach". Dlatego właśnie...
Drzewno pewnie miało nieplanowaną defoliację w wyniku jakiegoś zaniedbania i teraz puszcza nowe przyrosty...equilibrium pisze:(...) pięknie rośnie. (...)
Poszukaj fotek wiązów drobnolistnych i porównaj. Jak trafiłem to dalej sobie poradzisz.
But hey! I might be wrong!™
Bushman
Wojciech N.
-
- 13
no dziękuję za podpowiedź. niestety nie mam innych zdjęć, stąd powiększyłem już istniejące. "góra" liścia jest ciemniejsza. tyle różnica. Drzewo otrzymałem ze szklarni, od bonsaisty. z przekonaniem mówił, że to Gwiazdnica, lecz z tego co wiem, Gwiazdnica jest chwastem, rośliną polną. no cóż. szukam dalej
-
- 13
wow, liście identyczne, jeśli otrzymałeś drzewko w tym samym miejscu co ja, a wszystko na to wskazuje (wrocław-wiemy o kogo chodzi) to jestem w głębokim szoku. dzięki wielkie. masz jakieś jeszcze zdjęcia? jakieś porady co do hodowli? ile lat ma? to moje 3 drzewko, i rośnie pięknie tj tak ładnie jak wiąz i serrisa. pozdrawiam
-
- 13
oj oj oj otrzymałaś. przepraszam, nie zwróciłem uwagi na płeć:)
- nandu
- 15
- Imie i nazwisko: lena n.
Właściwie niewiele mogę o niej napisać.To bardzo młoda roślinka. Ma pewnie ze 20 - 30 cm wysokości. Mam ją od roku. Nigdy nie przycinałam bo chcę żeby podrosła. Późną wiosnę, lato i początek jesieni spędziła na balkonie ale mam niejasne wrażenie, że na brakowało jej tam słońca. W każdym razie rosła niemrawo. W tym czasie dostawała zwykły florowit do bonsai. Kwitła. Po przeniesieniu do domu opadła część liści ale widzę, że właśnie znowu zawiązuje pąki kwiatowe. Teraz stoi w mieszkaniu na południowym parapecie i czeka na zimę. Postępuję z nią trochę na "czuja". Zobaczymy co z tego wyrośnie .
- Załączniki
-
- 2.jpg (40.53 KiB) Przejrzano 10164 razy
-
- 1.jpg (37.31 KiB) Przejrzano 10164 razy
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Etykietka z innej rośliny po prostu. Kupiłeś karmonę.
Nota bene: ficus ginseng to nie jest nazwa gatunkowa, tylko handlowa, oznaczająca po prostu fikus który wygląda jak żeń-szeń (ze względu na grube korzenie). A jest to ficus retusa, czyli fikus tępy.
Nota bene: ficus ginseng to nie jest nazwa gatunkowa, tylko handlowa, oznaczająca po prostu fikus który wygląda jak żeń-szeń (ze względu na grube korzenie). A jest to ficus retusa, czyli fikus tępy.
Anna Dorota
Witam wszystkich i pozdrawiam. Dostalem niedawno to drzewko i pewien nie jestem co do gatunku. podejrzewam iz jest to ficus retusa lecz prosze lepiej zorientowanych o potwierdzenie lub poprawke z gory dzieks
- Załączniki
-
- SDC12686.jpg (133.52 KiB) Przejrzano 9929 razy
-
- SDC12687.jpg (125.74 KiB) Przejrzano 9929 razy
-
- SDC12688.jpg (141.04 KiB) Przejrzano 9929 razy
-
- SDC12690.jpg (90.71 KiB) Przejrzano 9929 razy
dzieki wielki pozdrowionka i wesolych swiat ;)
Witam,
dostałam pod choinkę drzewko bonsai i nie mam pojęcia co to jest.
Proszę o ..
Liście są trochę grube i przypominają mi bukszpan...
Będę wdzięczna za odpowiedź,
Pozdrawiam.
dostałam pod choinkę drzewko bonsai i nie mam pojęcia co to jest.
Proszę o ..
Liście są trochę grube i przypominają mi bukszpan...
Będę wdzięczna za odpowiedź,
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- DSCF3588_maly.jpg (146.14 KiB) Przejrzano 9888 razy
-
- DSCF3591_maly.jpg (149.08 KiB) Przejrzano 9888 razy