Przedstawiam buka którego znalazłem w szkółce rok temu. Drzewko ma fajny ruch pnia oraz ciekawego nebari do tego jest nie wielkich rozmiarów. Może będzie kiedyś z niego przyjemny shohin. Poniżej przedstawiam obecne zdjęcie oraz moją wizje co do dalszego prowadzenia krzaka
Buk
-
Yarek
- 17
- Imie i nazwisko: Tomek K
- Województwo: śląskie
Buk
Witam wszystkich
Przedstawiam buka którego znalazłem w szkółce rok temu. Drzewko ma fajny ruch pnia oraz ciekawego nebari do tego jest nie wielkich rozmiarów. Może będzie kiedyś z niego przyjemny shohin. Poniżej przedstawiam obecne zdjęcie oraz moją wizje co do dalszego prowadzenia krzaka
Musze go w tym roku porządnie podpędzić żeby się fajnie zagęścił. Co sądzicie o tym drzewku ewentualnie jakieś podpowiedzi? 
- Załączniki
-
- DSCF2968.jpg (141.11 KiB) Przejrzano 2433 razy
-
- DSCF2968!.jpg (84.34 KiB) Przejrzano 2433 razy
Pozdrawiam
Tomek Kowal
Tomek Kowal
Hej Tomek
Rzeczywiście przyjemny shohinek, kurcze, żeby tylko buki lubiły być shohinami
Co ja bym radził, to mocne przycinanie do 1-2 liści po rozwinięciu pąków. Pędzenie niewiele da, poza tym, że nowe przyrosty będą dłuższe niż wysokość drzewka.
Już dziś wklejałem ale jeszcze raz wkleję - fajny artykuł o zagęszczaniu buków:
http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/B ... runing.htm
pozdro
szymon
Rzeczywiście przyjemny shohinek, kurcze, żeby tylko buki lubiły być shohinami
Co ja bym radził, to mocne przycinanie do 1-2 liści po rozwinięciu pąków. Pędzenie niewiele da, poza tym, że nowe przyrosty będą dłuższe niż wysokość drzewka.
Już dziś wklejałem ale jeszcze raz wkleję - fajny artykuł o zagęszczaniu buków:
http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/B ... runing.htm
pozdro
szymon