Teraz druga sprawa bo ja już głupi jestem, jak już wcześniej pisałem kiedyś znalazłem tu taką informację:
Rave pisze:To ficus Panda szczepiony na pniu Microkarpy(Retusa)...
Rave pisze:Masz rację moge się mylić na 50% ale co do stosowania tego zabiegu tzn. szczepienie pandy na retusie, to jestem całkowicie pwien. Otóż mój znajomy pracował kilka miesięcy na plantacji tych "bonsai" w Holandii i sam szczepił te dziwactawa.
Robią tak m.in. dlatego aby te ich "bonsai" jak najbardziej przypominało orginał (taka ściema) a jak wiemy F.Panda nie wyksztalca zbyt dużych liści, w przeciwieństwie do Retusy...Druga sprawa to, to że sam kilka lat temu kupiłem Pandę szczepioną właśnie na pniu retusy, która po czasie odbiła z boku...
Rave pisze:Jednak po bardzo dokładnym przyjrzeniu się myślę że egzemplarz powyżej jest szczepiony. Na pierwszym zdięciu można zauważyć cięcie a na innych ujęciach, że retusa odbija małą gałązką na dole. Liście Retusy i Pandy są podobne tylko kiedy są młode, im gałąź starsza tym bardziej można ujrzeć różnicę- liście Pandy zawsze są mniejsze i eliptyczne a Retusy większe i podłóżne.
wczoraj znalazłem to:
A dzisiaj seedkris znowu pisze o dwóch różnych odmianach połączonych w jedną.AnnaDorota pisze:Już to kiedyś pisałam, ale jeszcze raz: te fikusy NIE SĄ SZCZEPIONE NA KORZENIACH ŻADNYCH INNYCH ROŚLIN! To ciągle retusa, odcina się część zieloną i drobne korzonki, potem od góry wyrastają młode gałązki i już mamy "bonsai dla ubogich". Jeśli coś się doszczepia, to może ewentualnie jakąś grubszą gałązkę - ale ciągle jest to retusa na retusie, po prostu to najłatwiejsza (czyli najtańsza) opcja, retusa w ciepłych klimatach rośnie bardzo łatwo i szybko.
na temat kolorów i gustów się nie dyskutuje, a jak nie masz co robić to zamiast pisać posty nie wnoszące nic do tematu to przysiądź do słownika i poćwicz trochę bo aż razi w oczy jak się czyta co piszesz.daniell 79 pisze:no zeczywiscie macie dylemat nad takim materialem warto sie zaczymac