Kamil pisze:Witaj ???,
tak na przyszlosc... jesli drzewko ma problemy zdrowotne i nie dotycza one korzeni, nigdy go nie przesadzamy.
Opadanie lisci. Jak sama wspomnialas, glownie opadly liscie wewnatrz drzewka. Mamy coraz krotsze dni, drzewko otrzymuje mniej swiatla. To normalne, ze z czasem "zrezygnuje" z lisci, do ktorych dociera malo swiatla.
Witam,
Dziękuję że zajrzałeś do mojego wątku

Drzewko zaczęło gubić bardzo dużo listków i to mnie zaniepokoiło, nigdy wcześniej tak się nie działo, a mam je już 3 lata u siebie. Myślałam że może coś nie tak z bryłą korzeniową i biję się w piersi bo przecież wiem że pora roku nie jest odpowiednia do przesadzania czegokolwiek a tym bardziej do redukcji korzeni, no ale jak już się za to zabrałam to dokończyłam dzieła.
Listki nadal żółkną i opadają. Czy spróbować zamontować jakąś świetlówkę? Po starciu pleśni na razie nie wraca, ale wiem że to za krótko żeby stwierdzić czy poszła sobie na dobre.
I kolejny problem przede mną. Wybieram się na święta na 2 tygodnie i niestety muszę zabrać drzewko ze sobą bo mi tu padnie samo. Ono podróżowało z nami już nie raz ale nigdy nie było w tak kiepskim stanie jak teraz.
Niestety nie mam komu zostawić go pod opieką.
Będzie wyprawa z dwójką dzieci, w tym jedno niemowlaczek z bonsaikiem i rybką. Yhh