Witam . Od kilku dni jestem posiadaczem takiego drzewka . Jako że nigdy nie zajmowałem się Bonsai miałbym kilka pytań dla bardziej doświadczonych hodowców . W załączonej do drzewka "instrukcji" pisze że należy nawozić w okresie zimy i wiosny , kiedy następuje największy wzrost drzewka. Natomiast według informacji znalezionych na stronach o Bonsai należy to robić co dwa tygodnie , a zimą i wiosną raz do roku. Druga sprawa dotyczy gęstej korony drzewka , którą chciałbym znacznie rozrzedzić . Czy mogę poobcinać starsze zdrewniałe gałązki i czy zrobić to teraz , czy dać roślinie czas na aklimatyzację. Za . i wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Drzewko ma ok. 15cm i 4 lata.
Karmona Drobnolistna
- bubinek
- 17
- Imie i nazwisko: Kacper B.
- Województwo: wielkopolskie
Drzewka generalnie nawozi się w czasie intensywnego wzrostu czyli od kwietnia do sierpnia (września), co dwa tygodnie (nawozem płynnym). Ale drzewka indoor (takie jak karmona) rosną generalnie cały rok i można je nawozić cały rok, chociaż zimą to chyba lepiej w mniejszych dawkach i rzadziej, albo w ogóle.
Cięcia najlepiej przeprowadzać na wiosnę. Uschnięte gałęzie możesz usunąć teraz, ale na większe cięcia lepiej poczekać do wiosny.
Pozdrawiam!
Cięcia najlepiej przeprowadzać na wiosnę. Uschnięte gałęzie możesz usunąć teraz, ale na większe cięcia lepiej poczekać do wiosny.
Pozdrawiam!
..::BuBu::..