Przed moim domem rośnie srebrna odmiana świerku. Ma już chyba z 5, 6 lat i 2 metry wysokości.
Chodzi mi o to żeby nie rósł już wyższy. Czytałem trochę w necie ale ludzie podawają sprzeczne informacje, co do stożka wzrostu czyli czubka.
Pomoże Ktoś ??
Świerk (srebrny)
- Pit
- 20
- Imie i nazwisko: Piotr S.
- Województwo: świętokrzyskie
przycinam w ogrodzie świerka srebrnego juz z 10 lat, są dwie mozliwosci: przycinanie formujace/ zagęszczające - kiedy młode pędy (tegoroczne) osiagają pełny rozmiar przycinasz pęd w dowolnym miejscu, w połowie, 1/3 itd... wtedy w tym samym sezonie na końcach tych przyciętych pędów tworzą się nowe pączki (przyszłoroczne). Przycinacie odmładzające - czasem jest już tak że drzewo, mimo to że jest przycinane jest juz za duże, wtedy mozna zrobić tak że wczeną wiosną (luty/marzec) wycinasz całe zeszłoroczne pędy a nawet wiecej i dwuletnie - wtedy w sezonie u nasady ostatniej gałązki i głębiej tworzy się masa nowych pączków, które rozwiną się w następnym sezonie. Aby takie przycinanie przynosiło efekty świerk, jak każde drzewo iglaste potrzebuje dużo słońca, głęboki cień nie sprzyja rozwojowi młodych pączków.
Piotr
Jeżeli mi nie zależy specjalnie na formowaniu, tylko na utrzymaniu wielkości obecnej to powinienem w lutym przyszłego roku przyciąć gałązki do odpowiadającej mi długości ?
Co jaki czas mogę powtarzać taki zabieg ??
Co z czubkiem , czy też go mogę obciąć ?? Słyszałem że jak się obetnie czubek to drzewko już nie rośnie na wysokość ?
Dzięki za .
Co jaki czas mogę powtarzać taki zabieg ??
Co z czubkiem , czy też go mogę obciąć ?? Słyszałem że jak się obetnie czubek to drzewko już nie rośnie na wysokość ?
Dzięki za .
- Pit
- 20
- Imie i nazwisko: Piotr S.
- Województwo: świętokrzyskie
Czubek możesz obcinać w dowolnym miejscu, tak jak każdy inny pęd, drzewo wypuszcza wtedy nowy czubek z najsilniejszego
pąka poniżej, regularne redukowanie tych silnych pąków, lub skracanie wiosną nowych przyrostów hamuje wzrost rosliny do góry.
Nie bój się tego, kila sezonów obserwacji i sam bedziesz wiedział jak najlepiej to robić
Takie cięcie cofajace najlepiej robić co kilka lat, trzeba dać roslinie szansę na odbudowanie się, natomiast skracanie nowych pędów i eliminacje najsilniejszych pąków szczytowych mozna śmiało robić co roku .
Obecnie świerki juz pusciły nowe przyrosty, więc w tym sezonie proponuje tylko przycięcie nowych pędów do 1/3 dł za ok 2-3 tyg.
Jezeli pęd szczytowy (zeszłoroczny) jest długi i ma wiele pączków mozesz go ściąc w połowie i obserwuj co się będzie działo...
pąka poniżej, regularne redukowanie tych silnych pąków, lub skracanie wiosną nowych przyrostów hamuje wzrost rosliny do góry.
Nie bój się tego, kila sezonów obserwacji i sam bedziesz wiedział jak najlepiej to robić
Takie cięcie cofajace najlepiej robić co kilka lat, trzeba dać roslinie szansę na odbudowanie się, natomiast skracanie nowych pędów i eliminacje najsilniejszych pąków szczytowych mozna śmiało robić co roku .
Obecnie świerki juz pusciły nowe przyrosty, więc w tym sezonie proponuje tylko przycięcie nowych pędów do 1/3 dł za ok 2-3 tyg.
Jezeli pęd szczytowy (zeszłoroczny) jest długi i ma wiele pączków mozesz go ściąc w połowie i obserwuj co się będzie działo...
Piotr