Ligust - grzyb
-
- 18
Ligust - grzyb
Wokół mojego drzewka wyrosły grzybki. Co mam z tym zrobić i czy jest to jakoś groźne dla drzewka. Drzewko normalni jest podlewane i 3 razy dziennie zraszane.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mateusz
-
- 18
-
- 18
- Przemek R.
- wspieram forum (brąz)
- 17
- Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ten ostad zalezy też od tego na jakiej ziemi jest - na pewno będzie bardziej widoczny na ziemi z większą ilością torfu. I będzie miał inną barwe niż na ziemi czarnej.
Zależy też od częstotliwości podlewania - a u Ciebie widze że jest na bank -stale ziemia przelana.
Ja proponuje zapuścić te pieczary i potem do zupy je
Zależy też od częstotliwości podlewania - a u Ciebie widze że jest na bank -stale ziemia przelana.
Ja proponuje zapuścić te pieczary i potem do zupy je
Przemysław Radomyski
http://przemekradomyski.blog.onet.pl
http://przemekradomyski.blog.onet.pl
- lukas_gr
- 19
- Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Czesc, na 99% jest to osad spowodaowany twarda woda. Tak jak napisali porzednicy to ze "odstawiasz" wode na pewien czas nie usuwa z niej ani twardosci ogolnej ani weglanowej. Twardosc wody jest spowodowana obecnoscia jonow wapnia i magnezu- a tych nie usuniesz przez "odstawienie". Wode wodociagowa ostawia sie zeby ususnac chlor, w Twoim przypadku to nic nie da gdyz woda ze studni nie jest chlorowana. Jezeli chcesz sie doiwedziec jaka twardosc ma Twoja woda proponuje zakupienie testow na TWN i TWW dla akwarystow. A pomaranczowy kolor moze powodowac duza ilosc np miedzi albo zelaza. Zeby doprowadzic TWW i TWN do warosci 0 musisz przepussci wode przez filr odworcone osomozy, lub destylowac ja lub demineralizowac lub przepuscic przez odpowieni kationit. Do usniecia TWW wystarczy wode doprowadzic do temp 100oC na pewien czas. Twardosc nieweglanowa natomiast usunac mozna przez dodania NA3PO4 albo Na2CO3 Czego nie polecam gdyz zwiazki te sa bardziej znane pod nazwa mydeł. A to co rozpoznales jako grzyb to w rzeczywistcosi wytracone sole wapnia
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
-
- 17
-
- 18