Hej, wczoraj dostaałam w prezencie drzewko bonsai, a dokładnie wiąz drobnolistny. I w związku z tym mam kilka pytań:
1. Wydaje mi się, że ma za małą doniczkę, i chciałabym go przesadzić, ale nie bardzo wiem czy mogę go już przesadzić, czy odczekać 3 tygodnie aż się przyzwyczai do nowego otoczenia, czy dopiero na wiosnę?
2. Jak już zacznę go przesadzać to w jaką ziemię najlepiej? Wyczytałam gdzieś, że dobra ziemia dla wiązów to mieszanka akadamy torfu wysokiego i ziemii kwiaowej. A może wy macie jakiś dobry pomysł?
3. I czy jak bedę go przesadzać to mam "rozczesać" korzenie, czy może włożyć go ze starą ziemią i dosypać nowej?
4. I czy przy przesadzaniu mam "rozczesywać" korzenie, czy może tak jak go wyjmę ze starą ziemią wsadzić do nowej większej doniczki i dosypać nowej ziemii?
5. I jak jest z nawożeniem, dowiedziałam się że dobry nawóz to ten w pałeczkach i działa on około 1 miesiąca i że najlepszy jest "Bio Gold" A może dobry byłby nawóz w płynie. Może podacie jakąś przykładową nazwę nawozu.
Myślę, że wszystkie moje pytania proszę o szybką odpowiedz to dla mnie ważne. Nie chciałabym aby moję drzewko cierpiało.
Z góry dziękuje i podrawiam.