Podlewanie
Podlewanie
Witajcie....
jak w temacie post dotyczy podlewania.
Otóż wczoraj facet w kwiaciarni w ktorej kupowalem mojego ligustra chińskiego powiedzial mi metode,według niego skuteczną,na to aby drzewko ładne rosło.
Wiec powiedzial mi zebym raz na tydzien nalał wode do jakiejs miski,i zanurzyl na pare chwil drzewko razem z doniczką.
I teraz pytanie do Was.... czy ktoś stosuje taką metode?Czy nie jest to za duza ilosc wody naraz?
Ja osobiście staram sie podlewac moje drzewko raz dziennie...a zraszam 2 razy dziennie.Czy wedłu Was jest to odpowiednia ilosc?
Licze na odpowiedz.
Pozdrawiam
jak w temacie post dotyczy podlewania.
Otóż wczoraj facet w kwiaciarni w ktorej kupowalem mojego ligustra chińskiego powiedzial mi metode,według niego skuteczną,na to aby drzewko ładne rosło.
Wiec powiedzial mi zebym raz na tydzien nalał wode do jakiejs miski,i zanurzyl na pare chwil drzewko razem z doniczką.
I teraz pytanie do Was.... czy ktoś stosuje taką metode?Czy nie jest to za duza ilosc wody naraz?
Ja osobiście staram sie podlewac moje drzewko raz dziennie...a zraszam 2 razy dziennie.Czy wedłu Was jest to odpowiednia ilosc?
Licze na odpowiedz.
Pozdrawiam
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Dobrze byłoby, gdybyś czasem moze po prostu poczytał to forum, zanim zadasz kolejne pytanie, które było tu juz wiele razy...
Opisany przez ciebie sposób podlewania stosuje się w bonsai nawet codziennie (jeśli oczywiście roślina tego potrzebuje). Trzymasz doniczkę w zanurzeniu, dopóki z ziemi wydostają się bąbelki powietrza. potem odstawiasz na podstawkę i za np. 30 min wylewasz wodę która wypłynęla na podstawkę.
Opisany przez ciebie sposób podlewania stosuje się w bonsai nawet codziennie (jeśli oczywiście roślina tego potrzebuje). Trzymasz doniczkę w zanurzeniu, dopóki z ziemi wydostają się bąbelki powietrza. potem odstawiasz na podstawkę i za np. 30 min wylewasz wodę która wypłynęla na podstawkę.
Anna Dorota
-
- 19
Wznowie temat bo nie mogłem nigdzie znalezc odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. Mianowicie jak najlepiej podlewac swoje drzewka? Sposobem zanurzania, lejąc zwykłą konewką (większość wody spływa na boki...)? Specjalnymi narzędziami? Od czego zależy sposób podlewania i jak wybrać najlepszy? Kiedy wiadomo, że drzewko dostało dostateczną ilość wody?
Adrian
-
- 19
Ja kupiłem sobie specjalny zraszacz ręczny taki jak do nawozów 500ml najczęściej jego zbiornik jest pomarańczowy chyba wszyscy wiedza o co mi chodzi. I jak zarazie myślałem czy podczas nawożenia drzewka nawozem w płynie nie zanurzać go całego w nim(oczywiście po wcześniejszym rozcieńczeniu go) co sądzicie o takim sposobie nawożenia drzewka?? Robił ktoś już tak????
........::::::::JeÂśli zabiÂłeÂś Fikusa to musiaÂło Ci na tym zaleÂżeĂŚ::::::::........
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20