reforma jałowcowa
reforma jałowcowa
Przedstawiam Wam jałowca, którego formowałem na warsztatach w Poznaniu w 2006r. pod okiem Piotra Czerniachowskiego. Niestety nie posiadam zdjęć po pierwszym formowaniu drzewka. Po roku postanowiłem, że odświeżę jego formę. Piszta co myślita.
- Załączniki
-
- jaÂł 1.jpg (19.59 KiB) Przejrzano 6261 razy
-
- jaÂł 2.jpg (21.86 KiB) Przejrzano 6261 razy
-
- jaÂł 3.jpg (75.14 KiB) Przejrzano 6261 razy
-
- jaÂł 4.jpg (85 KiB) Przejrzano 6261 razy
-
- jaÂł 5.jpg (42.33 KiB) Przejrzano 6262 razy
Pozdrawiam
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Roslina ma fajny kształt ale jesli chodzi o korone to musi byc mocno zredukowana. Albo rezygnujesz z czesci gornej na rzecz kompresji rosliny i zmniejszenia jej albo zostawiasz wysokosc rezygnujac z gornych galezi.
Co do frontu to na ostatnim zdjeciu zdaje sie ze roslina czubkiem ucieka do tylu ale moze to tylko złudzenia ze zdjecia
Co do frontu to na ostatnim zdjeciu zdaje sie ze roslina czubkiem ucieka do tylu ale moze to tylko złudzenia ze zdjecia
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
Moim pierwotnym zamierzeniem było utworzenie korony z sashi eda i skompaktowaniu rośliny na wysokości tej gałęzi, ale stwierdziłem, że jednak przywrócę jej formę sprzed roku. Jeżeli bym się decydował na redukcję to z pewnością byłbym za obniżeniem zieleni. Jeżeli chodzi o czubek to faktycznie jest lekko cofnięty, ale oszczędzałem jak mogłem roślinę przed drutowaniem i cięciem (było +31 w cieniu).
Bogdan małe sprostowanie - "drutujta, nie pier...lta".
Bogdan małe sprostowanie - "drutujta, nie pier...lta".
Pozdrawiam