Co można z tego zrobić - fikus
Co można z tego zrobić - fikus
Witam!
Fikus jak wiadomo należy do gatunków "nieśmiertelnych", dlatego próbuje na nim różne rzeczy wykonywać, aby później nie popełniać jakiś strasznych błędów na outdoorach. I tak włąśnie postanowiłem pozbawić go wszystkich starych liści, bo i tak zaraz pojawią się nowe i spróbować jakoś ciekawiej go uformować, a nie tak jak wczęśniej na trójkącik. I tu poijawia się prośba o jakąś ciekawą koncepcjię, pomysł.
Fikus jak wiadomo należy do gatunków "nieśmiertelnych", dlatego próbuje na nim różne rzeczy wykonywać, aby później nie popełniać jakiś strasznych błędów na outdoorach. I tak włąśnie postanowiłem pozbawić go wszystkich starych liści, bo i tak zaraz pojawią się nowe i spróbować jakoś ciekawiej go uformować, a nie tak jak wczęśniej na trójkącik. I tu poijawia się prośba o jakąś ciekawą koncepcjię, pomysł.
- PiotrMochocki
- 19
- Anarhis
- 18
- Imie i nazwisko: Grzegorz Sz
- Województwo: śląskie
Ciekawa koncepcja jest na zdjęciu nr 3. Wsadziłbym go bez naruszania bryły korzeniowej do jeszcze większej donicy w celu pogrubienia pnia (w przyszłości oba zespoił w jeden) i zagęszczał całe drzewko aby w przyszłości wyszło coś takiego jak http://www.pagineverdibonsai.it/cgi-bin ... ocand3.jpg (to nie zdjęcie fikusa ale chodzi mi o pokrój całej rośliny).
Wszystko ma swoje dwie strony...
Tak to 2 rośliny nawzajem na siebie nachodzą, a rozdzielenie jest niemożliwe bo wyrastają z jednego korzenia. Hodowane od sadzonki.
Front rośliny jest na zdjęciu 1 i 3. I na pewno to musi być przednia strona bo reszta się za bardzo nie nadaje(drzewko jest troszkę 2-wymiarowe, tzn. nie ma równomiernie długich gałęzi w każdym kierunku)
Propozycja z połączeniem pni raczej odpada bo odkąd okazało się że mam 2 pnie to plan był aby na pewno je zostawić.
Tak na marginesie to pień od jakiś 2 lat nie zgrubiał nawet o milimetr, nie wiem dlaczego prawdopodobnie przez usunięcie gałęzi na 1/3 wysokości
Front rośliny jest na zdjęciu 1 i 3. I na pewno to musi być przednia strona bo reszta się za bardzo nie nadaje(drzewko jest troszkę 2-wymiarowe, tzn. nie ma równomiernie długich gałęzi w każdym kierunku)
Propozycja z połączeniem pni raczej odpada bo odkąd okazało się że mam 2 pnie to plan był aby na pewno je zostawić.
Tak na marginesie to pień od jakiś 2 lat nie zgrubiał nawet o milimetr, nie wiem dlaczego prawdopodobnie przez usunięcie gałęzi na 1/3 wysokości
Dawid
- PiotrMochocki
- 19
Fikusy da sie zapewne rozdzielić,dobrze znosza ciecie korzeni,poprostu odcinasz je od siebie,zostawiajac korzenie włosnikowe przy kazdym drzewie,rane smarujesz mascia ogrodnicza,zeby grzyb nie złapał.
Nie przyróśł na grubośc,bo pewnie juz ma zamało miejsca w doniczce,korzenie przerosły,nawozisz go?
Nie przyróśł na grubośc,bo pewnie juz ma zamało miejsca w doniczce,korzenie przerosły,nawozisz go?
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki