Choroby fikusa (beniamina)
Choroby fikusa (beniamina)
na moim fikusie (beniaminie) na liściach pojawił sie biały nalot (bieleją) żyje w dobrych warunkach i nie wiem z kat sie to bierz .!!!!
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie
help!
mojemu ficusowi benjamina gnija korzenie czy mozna go jeszcze uratowac przesadzajac teraz i usuwajac przegnite korzonki? bardzo mi zalezy na tym drzewku, ma dla mnie wielka wartosc sentymentalna, ale jest w fatalnym stanie ;-( mylicie, ze da sie je uratowac?
z gory slicznie dziekuje za .!
mojemu ficusowi benjamina gnija korzenie czy mozna go jeszcze uratowac przesadzajac teraz i usuwajac przegnite korzonki? bardzo mi zalezy na tym drzewku, ma dla mnie wielka wartosc sentymentalna, ale jest w fatalnym stanie ;-( mylicie, ze da sie je uratowac?
z gory slicznie dziekuje za .!
The only thing that makes me more horny than the sound of a V8 is my man
dziekuje za rade ladnych pare dni temu zaczelam go przesuszac, patyczkiem spulchnilam mu powierzchnie ziemi, bo jest jakas bardzo gliniasta i zbita. drzewko jest malutkie, ale nie ma plaskiej doniczki, wiec przesuszanie wolno idzie i nadal traci listki ale nie trace nadziei, ze da sie uratowac mojego ficusika, reszta moich drzewek bardzo mnie lubi
The only thing that makes me more horny than the sound of a V8 is my man
-
- 17
- wwoadas
- 18
- Imie i nazwisko: Adam Filipiak
- Województwo: mazowieckie
Offtza jesli Twoj fikus ma mokra ziemie na dal to ja proponuje go przesadzic. Tylko to przesadzenie ma polegac na wymianie ziemi. Najlepiej to jakbys ja wyplukala i dala przepuszczlna mieszanke(moje fikusy rosna w czystej akadamie). po przesadzeniu mozesz ODROBINE podlac i dopiero jak akadama bedzie jasna to dopiero wtedy podalc. W zime fikusy tak jak i inne rosliny nie potrzebuja tak duzo wody.
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mojemu fikusowi beniaminowi pojawiają się na liściach brązowe plamki a potem te liście opadają
Co mam robić ? Czy to jakas choroba ?
Mojemu fikusowi beniaminowi pojawiają się na liściach brązowe plamki a potem te liście opadają
Co mam robić ? Czy to jakas choroba ?
- LeXmark
- 18
- Imie i nazwisko: Mateusz Nowacki
- Województwo: świętokrzyskie
Z mojego doświadczenia z fikusami to te brązowe plami mogą być spowodowane albo popażeniami słonecznymi albo (co bardziej mi tu pasuje) zbyt niską temperaturą (mój benjamin niedawno takie miał). Musiałbym zobaczyć fotki tych liści
NIGDY NIE MÓW NIGDY