Problemy z CarmonÄ… drobnolistnÄ…
Problemy z CarmonÄ… drobnolistnÄ…
Witam,
W zeszłym tygodniu w środę kupiłam Carmonę drobnolistną na razie było wszystko ok, ale ostatnio zauważyłam, że zaczynają odpadać jej liście i na dole doniczki pojawił się jakiś biały nalot jakby pleśń i nie wiem co mam robić . Napiszcie jakieś porady co powinnam zrobić w takiej sytuacji, bo jest śliczna i nie chce jej stracić.
Mam jeszcze małe pytanie jak dużo trzeba lać tej wody, bo nie chce roślinki ani przelać ani wysuszyć.
W zeszłym tygodniu w środę kupiłam Carmonę drobnolistną na razie było wszystko ok, ale ostatnio zauważyłam, że zaczynają odpadać jej liście i na dole doniczki pojawił się jakiś biały nalot jakby pleśń i nie wiem co mam robić . Napiszcie jakieś porady co powinnam zrobić w takiej sytuacji, bo jest śliczna i nie chce jej stracić.
Mam jeszcze małe pytanie jak dużo trzeba lać tej wody, bo nie chce roślinki ani przelać ani wysuszyć.
Teraz wygląda zdrowo, ale nie wiem skąd ten biały nalot na dole doniczki się wziął. Nie zauważyłam żadnych robali oprócz dwóch takich małych białych kropeczek z nóżkami ale z tego co wiem to one nie są szkodliwe. Jestem nowym użytkownikiem i początkującą w pielęgnacji bonsai. Każda rada jak mam się opiekować moim drzewkiem będzie mile widziana . Zanim kupiłam drzewko trochę czytałam o nim, ale nie jest dokładnie napisane ile trzeba podlać żeby nie przelać i czy go nawozić teraz czy dopiero na wiosnę. Nie wiem jaka jest przyczyna opadających liści, może trochę panikuje i trzeba cierpliwości aby drzewko się przystosowało do klimatu mojego pokoju (temp. pokojowa - 20-21 stopni - to za dużo?).
Przesyłam jeszcze zdjęcia mojej carmony.
Pozdrawiam wszystkich.
Przesyłam jeszcze zdjęcia mojej carmony.
Pozdrawiam wszystkich.
- Załączniki
-
- podÂłoÂże - przĂłd
- 100_2146as.jpg (79.06 KiB) Przejrzano 7531 razy
-
- podÂłoÂże - tyÂł
- 100_2147a.jpg (64.03 KiB) Przejrzano 7531 razy
-
- odpadniĂŞte liÂście
- 100_2152a.jpg (29.54 KiB) Przejrzano 7531 razy
-
- carmona1
- 100_2155a.jpg (86.07 KiB) Przejrzano 7531 razy
-
- carmona
- 100_2138a.jpg (53.21 KiB) Przejrzano 7532 razy
- Pen-Jing
- 18
- Imie i nazwisko: Tomek
- Województwo: małopolskie
- Kontakt:
Biały nalot to zapewne skutek podlewania nieprzegotowaną i nieodstaną wodą. Jeżeli chodzi o częstotliwość podlewania to ja osobiście podlewam swoję carmone dopiero jak przeschnie wierzchnia część ziemi w doniczce. Zraszam też codziennie liście. Nie polecam trzymania się ustalonych godzin podlewania. Najlepiej podlewać wtedy kiedy trzeba (najlepiej wieczorem).
Odpadające liście to najprawdopodobniej przyczyna przechodzenia okresu klimatyzacji drzewka w nowym miejscu, a także zmiana czestotliwości podelwaniam, jakości wody, naświetlenia itd.
I tak z własnej ciekawości ile zapłaciłaś za to drzewko?
Odpadające liście to najprawdopodobniej przyczyna przechodzenia okresu klimatyzacji drzewka w nowym miejscu, a także zmiana czestotliwości podelwaniam, jakości wody, naświetlenia itd.
I tak z własnej ciekawości ile zapłaciłaś za to drzewko?
"Kiedy uczeń jest gotowy, mistrz zawsze się pojawi"
www.sztukabonsai.pl
www.sztukabonsai.pl
Dałam za nią 34,99 , Twoim zdaniem to za dużo czy za mało ??
No mam nadzieje, że nic jej nie jest, bo czytałam o przedziórkach że ich obecność widać gdy pojawią się małe pajęczynki i sprawdziłam dokładnie drzewko i zauważyłam jakąś nitkę ale kiedy wzięłam do palców tą nitke to taka dość mocna się wydawała jak na pajęczynke i teraz już ich nie widze więc nie wiem. Poczekam i zobacze za jakiś czas, jeżeli to faktycznie to co myśle to będę musiała jakiś środek kupić.
Dzięki za info o podlewaniu pozdrawiam
No mam nadzieje, że nic jej nie jest, bo czytałam o przedziórkach że ich obecność widać gdy pojawią się małe pajęczynki i sprawdziłam dokładnie drzewko i zauważyłam jakąś nitkę ale kiedy wzięłam do palców tą nitke to taka dość mocna się wydawała jak na pajęczynke i teraz już ich nie widze więc nie wiem. Poczekam i zobacze za jakiś czas, jeżeli to faktycznie to co myśle to będę musiała jakiś środek kupić.
Dzięki za info o podlewaniu pozdrawiam
- PiotrMochocki
- 19
Moja karmonka też gubiła liście ale jak wyczułem jak podlewać to teraz jest git i oby tak zostało Teraz podlewam ja co 2 dni własnie wtedy ziemia staje sie sucha taką srednia porcja i zraszam co dziennie teraz planuje wysypać na jakąc podstawke keramzytu zeby miała wilgotne powietrze bo chyba jest troche za sucho , no ale co do keramzytu to jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi w mojm poście a tak wogóle to dzieki Panie Piotrze za rady
Hitotsu! Jinkaku Kansei ni Tsutomuru Koto!
- PiotrMochocki
- 19
no chyba to jednak te przędziorki, bo jak podniosłam doniczkę to na podstawce akurat był taki jakby mały ciemny pajączek i go zabiłam no ale pewnie będzie więcej więc poczytam jak się je usuwa ;] i znowu się pojawiła ta pleśń na spodzie doniczki a podlewam ją wieczorem a rano tylko spryskuje więc nie wiem czemu a wodę mam odstaną no nic człowiek się uczy na błędach .. myślę że w końcu załapie jak się opiekować takimi małymi drzewkami
pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady
pozdrawiam wszystkich i dzięki za rady
- PiotrMochocki
- 19
zastanawiam się jeszcze nad jednym, a mianowicie nad podlewaniem czy mogę go spryskiwać rano ( plus dodatkowo liście) i na wieczór bo gdy tylko wieczorem podlewam to rano już ma sucho niby w zimie wystarcza raz dziennie najlepiej na wieczór ale ja go podlewam nie za dużo rano i na wieczór i na razie nic się nie dzieje z nim traci tylko 1-3 listków co dwa, trzy dni więc myślę że to normalna reakcja w zimie . to chyba by było na tyle już nie zawracam Wam głowy. Pozdrawiam wszystkich
- PiotrMochocki
- 19
-
- 17
-
- 17