Mandarynka
Mandarynka
Witam. Mam zamiar rozpocząć przygodę z bonsai od Mandarynki. Boję się sam podjąć decyzje w sprawie pierwszego cięcia. Proszę o poradę. Chcę uzyskać drzewko wysokości około 30 cm. Ma być w stylu wyprostowanym regularnym. Dodaje zdjęcie drzewka. W doniczce jest wbity ołówek o długości 15cm (tak dla porównania). Będę wdzięczny za wskazówki.
- Załączniki
-
- Foto-0002.jpg (54.47 KiB) Przejrzano 3928 razy
Ja na Twoim miejscu bym skrócił roślinę o połowę i czekał aż się lepiej rozgałęzi. Ale na jakieś super wyniki bym raczej nie liczył. Sam mam dwa drzewka cytrusowe prowadzone od nasionka i rosną bardzo kiepsko, słabo się rozgałęziają. Ale może u Ciebie są lepsze warunki. No i problemem na pewno będą liście, które są dość spore
Wojtek Łukaszewski
Deos ma rację - bonsai z cytrusa nie będzie wyglądać estetycznie ponieważ zostanie zachwiana równowaga (pień 30cm a liście 5-10cm). A co do szybkości rośnięcia to jest różnie, ja mam na przykład cytrynę 5 letnią prowadzoną od nasionka która ma 160 cm wysokości , ale za każdym razem jak przytnę jej wierzchołek to zamiast się rozgałęzić to ona puszcza 5cm poniżej ciecia i dalej pnie sie do góry.
..::®™Tomislav1™®::..
Witam jestem żółtodziobem
Mam kumpla który ma taki sam dylemat jak ty
jego Cytrusik też tak robił jak wspomniałeś że puszczał 5 cm niżej i znowu do gory
kumpel go wzioł i obkleił taśmą - nie wiem czy to cos może pomóc - ale ciekawy pomysł :pp
Mam kumpla który ma taki sam dylemat jak ty
jego Cytrusik też tak robił jak wspomniałeś że puszczał 5 cm niżej i znowu do gory
kumpel go wzioł i obkleił taśmą - nie wiem czy to cos może pomóc - ale ciekawy pomysł :pp
Ostatnio zmieniony 09 sie 2007, 13:13 przez Sasquach, łącznie zmieniany 1 raz.