ZACZYNAM!!! proszę o odpowiedzi na kilka pytań..

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
mieszko00
Answers: 0
18

ZACZYNAM!!! proszę o odpowiedzi na kilka pytań..

Post autor: mieszko00 »

na początek wita mwszystkich Forumowiczów!

tak ostatnio sobie przeglądam to forum.. jest dużo ciekawych tematów.. tylko, że wszystkie dotyczą konkretnych drzewek.. a ja jeszcze nie mam drzewka...

podsumuję czego się dowiedziałem.. jakie mam możliwości, no i czego chcę..

- mam pokój z oknami na zachód i północ (to chyba niezbyt dobrze rokuje)
- chcę hodować drzewko w tym pokoju
- z tego co wyczytałem to najodpowiedniejszy na początek będzie FIKUS, albo WIˇZ
- myślę jeszcze o typowych krzewach na klomby - BUKSZPAN, MIRT i bliżej nieokreślone z "choinkowatych" krzewy..
- mógłbym ułamać gałązkę i spróbować ją ukorzenić, albo nawet kupić normalnąsadzonkęw sklepie ogrodniczym..

i teraz pytania:

1. odnośnie usytuowania pokoju - czy to nie spisuje mnie od razu na straty?

2. które drzewko na początek radzicie?

3. co sądzicie o uprwaie takich "klombowych" gatunków?

4. czym się kierować przy wyborze sadzonki? najbardziej podobają mi się miniatury zwykłych drzew - główny konar + 3-5 gałązek na których znajdują się liście

coś takiego: http://www.geocities.com/takumi_bonsai/ ... sai-ac.gif

choć jeszcze nie jestem ukierunkowany..

jakbym kupował w ogrodniczym zwykły krzew i potem próbował go formować - na co zwracać uwagę? kupować taki do drutowania i odciągów? czy lepiej jeszcze nie rozwinięty (tak itrochękot w worku, bo nie wiadomo jak będzie rósł)?

5. zmierza do mnie drogą pocztową książka - "Bonsai. Lewis Colin" - na początek wystarczy czy jednak polować na Kawollek'a?
choć książka już idzie, więc póki co nie mam wyboru..

6. brać sięza to jużteraz czy lepiej poczekaćnp na wiosnę - żey jakieś pędy puszczał, co mnie będzie motywować i cieszyć, bo jeśli teraz kupię takiego suchego kikuta, to nawet nie będę wiedział czy on żyje czy mi padł..

7. co jeszcze? bo pewnie o masie rzeczy zapomniałem..

dodam, że od kilku miesięcy zajmuję się kilkoma kwiatami.. grubosz, papirus i dracena.. grubosz rośnie w moich warunkach nawet ok, papirus lubi wilgoś i chyba chłód, bo rośnie jak na drożdżach - nawet w naszej "zimie", a dracena stoi.. ale to chyba "problem" pory roku..
Awatar użytkownika
Mort
19

Post autor: Mort »

1.Jak się uprzesz to nie koniecznie od razu na straty, a niemasz dostępu do innych pokoi??
2.Wydaje mi się, że napoczątek najlepszy będzie ficus. Pisałeś coś o iglakach...mam nadzieję, że niechciałeś wstawić ich do pokoju, tylko na jakiś balkon itp. :wink:
3.Czemu nie :-)
4.eee.... :-P
5.Na początek wystarczy lecz, póĽniej jednak się w nią zaopatrzyć
6.Ja z rozpoczęciem czekałem do wiosny,ale w tym roku..już teraz drzewka puszczają pączki 8)

I dobrze, że zajmujesz się tym gruboszem, zniego też da się coś ukręcić :-)
Pozdrawiam MichaÂł
mieszko00
18

grubosz - no widziałem, fotki - ludzie sie nim bawią.. wygląda całkiem fajnie, ale ja jestem na początku drogi.. dopiero podzieliłem konar na 2 gałązki.. dopiero pierwsze listki się rozwijają, ale off topic sięrobi :)

inny pokój - odpada.. mam w domu koty i jedynie mój pokój jest neutralny, nie wpuszczam ich, bo właśnie kwiaty gryzą..

także będzie fikus - a na co zwracać uwagę przy wyborze? powinien mieć zarysy kształtów które chciałbym miećw przyszłości (tzn. żeby on miał :) )?

a można kupićw zwykłym sklepie - kwiatek; czy koniecznie musi być z serii bonsai-fikus?

bo takie "zwykłe" kwiatki to raczej są osiągalne bez problemu.. w każdym sklepie - ogrodniczym czy to kwiaciarni..

czekam na dalsze sugestie.

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Ben
18

Post autor: Ben »

mieszko00 pisze:mam w domu koty i jedynie mój pokój jest neutralny, nie wpuszczam ich, bo właśnie kwiaty gryzą
Posiej troche trawy (do kupienia w sklepach zoo w małych opakowaniach ) i pozwól kotom ją obgryzać, robią to instynktownie gdyż potrzebują troche "zieleniny" do trawienia zwłaszcza jak mają dluższą sierść :wink: Jak im zapewnisz swieżą trawkę na pewno zostawią grubosza nie tkniętego.
pozdrawiam
Benon
mieszko00
18

zapytam w zoologicznym o tę trawę.. grubbosza nie wiem cyz by gryzły, ale dracenę i papirusa owszem :/

odnośnie książki BONSAI - Lewis Colin - właśnie wczoraj do mnie dotarła. wydawnictwo Wiedza i życie - więc pewnie informacje są rzetelne. 1/3 stron poświęcona jest charakterystyce gatunków drzewek - a wolałbym żeby były ogólne porady odnośnie hodowli..

teraz będę sobie czytał i niedługo kupię fikusa...

polecam poniższy link (są tu linki do książek w PDFach):

http://www.phoenixbonsai.com/Books/OnlineBooks.html

a tu filmiki:
http://homegarden.expertvillage.com/int ... bonsai.htm
(można też wpisać BONSAI w video.google)

może macie podobne i się nimi podzielicie..
ODPOWIEDZ