kompendium wiedzy o bonsai
kompendium wiedzy o bonsai
Witam Serdecznie
Jestem początkujący w temacie bonsai, mam jedno drzewko (Wiąz Drobnolistny) ale kupiłem go już jako całkowicie ukształtowanego, jego pielęgnacja dostarcza mi wiele frajdy i satysfakcji a teraz chciałbym sobie kupić jakiś materiał na swoje od podstaw własne bonsai. Myślałem o drzewkach Ligustr, Ficus, Sageretia i chciałbym jak najlepiej od początku się nimi zająć. No i teraz do konkretów. Wiem, że temat książek był już poruszany ale nie padła podpowiedĽ jednoznaczna co do najlepszej książki dostępnej na rynku. Chciałbym, żeby było to w zasadzie kompendium wiedzy w tym temacie. Pomożecie mi w wybraniu najlepszego z tytułów w tej materii? Nie musi być ona tania, ale musi być dokładna i wiarygodna. Podejrzewam, że każda ksiązka po trosze się uzupełnia, ale może jest ta jedna jedyna
---------------------------------------------
Pozdrawiam Michał, ŁódĽ.
[/quote]
Jestem początkujący w temacie bonsai, mam jedno drzewko (Wiąz Drobnolistny) ale kupiłem go już jako całkowicie ukształtowanego, jego pielęgnacja dostarcza mi wiele frajdy i satysfakcji a teraz chciałbym sobie kupić jakiś materiał na swoje od podstaw własne bonsai. Myślałem o drzewkach Ligustr, Ficus, Sageretia i chciałbym jak najlepiej od początku się nimi zająć. No i teraz do konkretów. Wiem, że temat książek był już poruszany ale nie padła podpowiedĽ jednoznaczna co do najlepszej książki dostępnej na rynku. Chciałbym, żeby było to w zasadzie kompendium wiedzy w tym temacie. Pomożecie mi w wybraniu najlepszego z tytułów w tej materii? Nie musi być ona tania, ale musi być dokładna i wiarygodna. Podejrzewam, że każda ksiązka po trosze się uzupełnia, ale może jest ta jedna jedyna
---------------------------------------------
Pozdrawiam Michał, ŁódĽ.
[/quote]
Jeśli nie musi być tania to najlepsza będzie książka Johna Naki(ona niestety nie jest po polsku).
sklep/product_info.php?products_id=156
A najciekawsza książka przełożnona na polski to "Bonsai" - H. Tomlinson
sklep/product_info.php?products_id=156
A najciekawsza książka przełożnona na polski to "Bonsai" - H. Tomlinson
Marcin M
- fater
- 20
- Imie i nazwisko: Roman S.
- Województwo: śląskie
Witam.
Wszystko zależy od tego, jakie drzewka Cię interesują. Uprawiane w mieszkaniu (indoor), czy na zewnątrz (outdoor)? Jeśli na zewnątrz, to książka Tomlinsona opisuje dużo gatunków roślin, które się do tego nadają. A przede wszystkim, jest pięknym albumem prezentującym świetne zdjęcia bonsai.
Natomiast wg mnie, najbardziej obszerną publikacją na temat drzewek do wnętrz jest "Robimy bonsai" Wolfganga Kawollka. Sa tam opisy takich roślin doniczkowych, których by się w ogóle nie podejrzewało, że nadają się na bonsai. Naprawdę warto zainwestować w tę książkę.
Wszystko zależy od tego, jakie drzewka Cię interesują. Uprawiane w mieszkaniu (indoor), czy na zewnątrz (outdoor)? Jeśli na zewnątrz, to książka Tomlinsona opisuje dużo gatunków roślin, które się do tego nadają. A przede wszystkim, jest pięknym albumem prezentującym świetne zdjęcia bonsai.
Natomiast wg mnie, najbardziej obszerną publikacją na temat drzewek do wnętrz jest "Robimy bonsai" Wolfganga Kawollka. Sa tam opisy takich roślin doniczkowych, których by się w ogóle nie podejrzewało, że nadają się na bonsai. Naprawdę warto zainwestować w tę książkę.
Pozdrawiam
Roman
Roman
chcialem zapytac gdzie ta ksiazke mozna kupic ? chodzi mi o ksiegarnie internetowe, jezeli jest ktos wstanie mi . to bylbym bardzo wdzieczny, szukalem ale nei znalazlemfater pisze:Natomiast wg mnie, najbardziej obszerną publikacją na temat drzewek do wnętrz jest "Robimy bonsai" Wolfganga Kawollka. Sa tam opisy takich roślin doniczkowych, których by się w ogóle nie podejrzewało, że nadają się na bonsai. Naprawdę warto zainwestować w tę książkę.
Witam. Ja książkę kupiłem w księgarni za 40 zł. Ale można ja kupić w sklepach internetowych np.: merlin.pl , empik.com i polecam też nową fajną przeglądarkę porównującą ceny w sklepach on-line 9sekund.pl http://9sekund.pl/a17/?ids=994814,941804,1598628
-----------------------------------------
Pozdrawiam, Michał
-----------------------------------------
Pozdrawiam, Michał
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie
Ten post założyłem trzy miechy temu, w międzyczasie kupiłem Kawollek’a, mam dwie ksiązki w PDF (Bonsai - Sztuka Miniaturyzacji Drzew i Krzewów, Bonsai z Naszych Drzew) a informacje śmiało można uzupełniać na tym właśnie wyczesanym forum. Źródeł informacji jest sporo ale niestety stwierdzić musze, że i tak czasem szukam jakiejś porady i lipa znaleĽć nie mogę. Ale nie ma co się łamać czasem można uczyć się na własnych błędach i zdobywać szlify
------------------------------------
Pozdro, Michał
------------------------------------
Pozdro, Michał
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie
witam! jestem poczatkujacy i za niedlugo chcialbym posiadac swoje bonsai. przeczytalem pare ksiazek ale chcialbym sie zapytac czy ktos nie ma linkow do jakichs filmow z warsztatow itp.(chodzi mi tylko o formowanie).
P.S.gdzies czytalem ze sa domowe sposoby na zrobienie pasty na rany(tzw bonsai-laku) słyszał ktoś o tym??
P.S.gdzies czytalem ze sa domowe sposoby na zrobienie pasty na rany(tzw bonsai-laku) słyszał ktoś o tym??
Co do filmików to był już poruszany temat na forum także sobie poszukaj.
Jeżeli gdzieś czytałeś o paście domowej roboty to przeczytaj to jeszcze raz, zrób tą paste a za jakiś rok lub dwa lata zdaj nam relację jak ona działa. Łatwiej chyba jest ją kupić w sklepie ogrodniczym albo u Kamila w sklepiku.
Jeżeli gdzieś czytałeś o paście domowej roboty to przeczytaj to jeszcze raz, zrób tą paste a za jakiś rok lub dwa lata zdaj nam relację jak ona działa. Łatwiej chyba jest ją kupić w sklepie ogrodniczym albo u Kamila w sklepiku.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
Na przykład na tej stronie jest sporo filmików http://www.bonsaifarm.tv , ale poszukaj, na forum znajdziesz więcej linków.
-----------------------------
Pozdrawiam. Michał
-----------------------------
Pozdrawiam. Michał