Jak zaczac??

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Darkanakes

Jak zaczac??

Post autor: Darkanakes »

Jestem amatorem jezeli chodzi i bonsai i mam pytanie skad mam wziasc drzewko czy cos z ktorego mam zaczac formowac bonsai odpiszcie plx
Awatar użytkownika
Eva K
Answers: 0
19

Post autor: Eva K »

Przede wszystkim zacznij od odpowiedniej literatury i od przeczytania tego forum od deski do deski. Wtedy nie bedziesz zadawal takiego pytania, bo juz bedziesz :)))
Lepiej mniej wiedziec, niz nic nie wiedziec ;))
Rauberin

Post autor: Rauberin »

Na przykład ze szkółki, w której można nabyć drzewka. I tak jak napisała Ewa - najpierw przeczytaj uważnie to forum, zaopatrz się w literaturę.
Konrad.S

Post autor: Konrad.S »

Witam
Podepne sie do tematu.
JA swojaprzygodęz Bonsai zaczynam od ficusa benjaminka, gdyzw domu mam dosć okazałego, utne odpowiednio gałązkę o długości 10-12cm.
Ile trwa ukorzenienie ficusa ??
I jakie drzewkko poradzicie na Bonsai nr.2 :wink:
Gdyz chce hodować 2 drzewka :)
Ps: forum juz dość troche przeczytałem :-)

Pozdrawiam
Konrad.S
Awatar użytkownika
Eva K
19

Post autor: Eva K »

Jesli przeczytales forum, to musisz wiedziec, ze z taka galazka musisz poczekac kilka lat zanim cos przy niej zaczniesz dzialac. A potem poczekasz jeszcze kilka, (kilkanascie) lat zanim bedziesz mogl nazwac swoje drzewko - bonsai. Ale coz... cierpliwosc to tez dobra szkola. Powodzenia.
Lepiej mniej wiedziec, niz nic nie wiedziec ;))
dagmara

Post autor: dagmara »

Witam serdecznie!
Nowa jestem, zupelnie zielona. Ide jutro na parapetowke do znajomej i kupilam w IKEA ficus gingseng dla niej. Ladnie uformowany ok 50cm z czego troche ponad polowa to piekny pien-korzen. Przynioslam do domu i juz jej go nie oddam. Czy wiecie cos na temat Fikusa Gengseng? Wiem, ze bez zdjecie niewiele mozna powiedziec ale pytam i tak
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
fidelpatcha
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
18
Imie i nazwisko: Damian Skiba
Województwo: śląskie

Post autor: fidelpatcha »

Konrad.S pisze:Witam
I jakie drzewkko poradzicie na Bonsai nr.2 :wink:
Napisano kiedyś idealną odpowiedĽ na twoje pytanie. Niestety nie pamiętam autora, ale składam mu honory.
Cytuję odpowiedĽ:

"Ładne"
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
ODPOWIEDZ