Rozłożysty jałowiec
Rozłożysty jałowiec
Tak jak wielu radziło, nabyłem jałowca w "szkółce" (właściwie to mama mi kupiła w dziale ogrodniczym w jednym z marketów). Jako, że nie ja go kupowałem, nie miałem wpływu na decyzję o wyglądzie. Jest bardzo rozłożysty, wręcz płożący i...nie wiem jak się za niego zabrać. Nawet nie umiałem porządnych zdjęć zrobić. Od czego zacząć? Siedzi już troche w nowej ziemi i wielkiej doniczce, ostatnio podsypałem nawozu (ale chyba mam zły, bo jest przeciwko brązowieniu liści i zdaje się, że nie ma azotu http://www.inco-veritas.com.pl/chemia_g ... igiel.html)i podlewam jak ma sucho, ale nie mam pojęcia, jak go uformowac. Pomożecie?
Wysokość 27 cm do najwyższego miejsca
Obwód pnia u podstawy 5cm
Wysokość 27 cm do najwyższego miejsca
Obwód pnia u podstawy 5cm
- Załączniki
-
- Juniperus3.jpg (83.82 KiB) Przejrzano 8853 razy
-
- Juniperus2.jpg (70.05 KiB) Przejrzano 8853 razy
-
- Juniperus1.jpg (88.74 KiB) Przejrzano 8854 razy
Kajetan mam na imiĂŞ,
staropolsko zaiste,
chociaÂż urodziÂłem siĂŞ w zimie,
lubie dni pogodne, lecz i mgliste :P
staropolsko zaiste,
- Sentinel
- 19
- Imie i nazwisko: Bartosz K
- Województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Wiatam,
Kamil napisał:
1. dlatego, żeby dopuścić promienie słoneczne do wnętrza korony i przez to pobudzić wzrost pędów w jej wnętrzu
2. aby siły witalne drzewa nie były marnowane na to co i tak ma być usunięte
3. i w końcu, na tym etapie może mniej ważne ale, w celu prześwietlenia go na tyle aby łatwiej było zobaczyć jaki kształt ma pień, jakie jest rozmieszczenie głównych gałęzi i zaplanować dalsze prace
Proponuję usunąć gałązki, które nie wyglądają zdrowo, rosną w dół lub w górę od głównych gałęzi. Także przerzedzić te miejca, skąd wyrasta po kilka gałęzi.
Pozdrawiam
Bartek
Kamil napisał:
W sumie racja ale i tak się nie dokońca zgodzę z taką radą. Uważam, że warto już na początku usunąć ewidentnie zbędne gałęzie.Mniej zielonego to wolniejszy przyrost
1. dlatego, żeby dopuścić promienie słoneczne do wnętrza korony i przez to pobudzić wzrost pędów w jej wnętrzu
2. aby siły witalne drzewa nie były marnowane na to co i tak ma być usunięte
3. i w końcu, na tym etapie może mniej ważne ale, w celu prześwietlenia go na tyle aby łatwiej było zobaczyć jaki kształt ma pień, jakie jest rozmieszczenie głównych gałęzi i zaplanować dalsze prace
Proponuję usunąć gałązki, które nie wyglądają zdrowo, rosną w dół lub w górę od głównych gałęzi. Także przerzedzić te miejca, skąd wyrasta po kilka gałęzi.
Pozdrawiam
Bartek
Ostatnio zmieniony 17 maja 2006, 10:39 przez Sentinel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Bartek
Bartek
Sentinel -> Pisze się przerzedzić, proszę, popraw, bo aż mnie razi.
Oto nowe fotki po poprzycinaniu. Troszeczkę mi się urwała jedna z głównych gałęzi jak próbowałem odgiąć, ale tylko troszeczkę pękła, cały się pokłułem, ale udało mi się. Pasty na rany nie mam, jutro skocze do ogrodniczego, może będą mieli:
Oto nowe fotki po poprzycinaniu. Troszeczkę mi się urwała jedna z głównych gałęzi jak próbowałem odgiąć, ale tylko troszeczkę pękła, cały się pokłułem, ale udało mi się. Pasty na rany nie mam, jutro skocze do ogrodniczego, może będą mieli:
- Załączniki
-
- 1.jpg (85.61 KiB) Przejrzano 8691 razy
-
- 4.jpg (73.25 KiB) Przejrzano 8690 razy
-
- 3.jpg (78.76 KiB) Przejrzano 8690 razy
-
- 2.jpg (74.63 KiB) Przejrzano 8690 razy
-
- 5.jpg (64.96 KiB) Przejrzano 8689 razy
-
- 6.jpg (91.73 KiB) Przejrzano 8685 razy
-
- 7.jpg (78.85 KiB) Przejrzano 8685 razy
Kajetan mam na imiĂŞ,
staropolsko zaiste,
staropolsko zaiste,
Witam,
Sentinel mi się wydaje, że to, co pisał Kamil to prawda i miał pewnie na myśli przyrost pnia no i ogólny całej rośliny. U wielu odmian drzewek pozostawia się na sezon lub dwa wszystkie gałązki wraz z liśćmi bez przycinania a efekt jest zadowalający (pod warunkiem, że drzewko jest w gruncie, jeśli chodzi o outdoory). Co z tego, że powycinasz niektóre gałązki jak pień rośliny maksymalnie będzie miał grubości ołówka. Co do suchych gałązek to się zgodzę, bo na pewno są niepotrzebne.
Vegetan posadĽ tą roślinę do gruntu i zapomnij o jakimś formowaniu lub drastycznych cięciach na ładnych parę lat. W szkółce naprawdę można znaleĽć fajny materiał o pokaĽnym już pieńku. Nie opłaca się inwestować w taki materiał jaki ty dostałeś. Trzeba było dołożyć ze dwie dychy i kupić coś konkretnego.
Sentinel mi się wydaje, że to, co pisał Kamil to prawda i miał pewnie na myśli przyrost pnia no i ogólny całej rośliny. U wielu odmian drzewek pozostawia się na sezon lub dwa wszystkie gałązki wraz z liśćmi bez przycinania a efekt jest zadowalający (pod warunkiem, że drzewko jest w gruncie, jeśli chodzi o outdoory). Co z tego, że powycinasz niektóre gałązki jak pień rośliny maksymalnie będzie miał grubości ołówka. Co do suchych gałązek to się zgodzę, bo na pewno są niepotrzebne.
Vegetan posadĽ tą roślinę do gruntu i zapomnij o jakimś formowaniu lub drastycznych cięciach na ładnych parę lat. W szkółce naprawdę można znaleĽć fajny materiał o pokaĽnym już pieńku. Nie opłaca się inwestować w taki materiał jaki ty dostałeś. Trzeba było dołożyć ze dwie dychy i kupić coś konkretnego.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2006, 18:36 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
Jakbym go zasadził jaki był wcześniej, to bym już go chyba nie odkopał...widziałem takie jałowce u nas, na pół ogrodu wielkie, rozłożyste, płożące.
Moge go wkopać jeszcze w tym sezonie? Nawozić?
Tedunio->Trzeba jeszcze mieć w pobliżu szkółkę...
Moge go wkopać jeszcze w tym sezonie? Nawozić?
Tedunio->Trzeba jeszcze mieć w pobliżu szkółkę...
Kajetan mam na imiĂŞ,
staropolsko zaiste,
staropolsko zaiste,