Mech na korzeniach

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
keano1

Mech na korzeniach

Post autor: keano1 »

Mam pytanie o to zdjęcie z tym mchem i korzeniem..
Bo przesądzając drzewko w marcu br nie schowałem go całkiem tak jak był wcześniej w ziemi cały schowany.. wystawiłem trochę korzeni wydawało mi się ze tak jest bardziej atrakcyjnie.. chociaż może Ľle zrobiłem i będą jakieś problemy w przyszłości ? I co ten mech oznacza gdzieś wyczytałem ze mech na gałęziach oznacza gnicie gałęzi…
Załączniki
mech2.jpg
mech2.jpg (47.76 KiB) Przejrzano 2553 razy
Awatar użytkownika
IwonaF
Answers: 0
20
Kontakt:

Post autor: IwonaF »

Jeśli jest mech tzn że jest sporo wilgoci, dzięki czemu ma idealne warunki do rozwoju. Wyczyść go twardą szczoteczką do zębów :)
keano1

No ale ponoc ciezko pozyskac mech :)) a tu jest naturalny.. wiec chcial bym zeby sie rozprzestrzenil na ziemie .. tylko nie wiem jak szybko sie rozrasta mech .. moze wie ktos ? :)) i jak go dac na ziemie czy sie przyjmie itp
Nelchael

Post autor: Nelchael »

Hmmm mech na korzeniach.....Albo znajduje na nich naprawdę duzo tej wilgoci i składnikow min., albo po prostu gnija i on je rozkłada jak martwe pniaki:).
SprawdĽ, czy da sie w nie włozyc np. igłę- czy sa spruchniałe.
keano1

a napiszcie mi jeszcze prosze co z tym korzeniem czy moze tak wystawac z ziemi.. bo on zawsze jest mokry i nie wysycha tak szybko po podlewaniu .. czy z czasem bedzie gnil ???
ODPOWIEDZ